Vittnesmål från kvinnor på 1700-talet blir teater

Författaren och historikern Mia Skott har grävt fram berättelser om kvinnor på 1700-talet. På Internationella kvinnodagen gör hon en dramatisering av dem på Reginateatern.

Mia Skott har ägnat tolv år åt forskning om kvinnohistoria. För några år sedan mottog hon Uppsala kommuns kvinnohistoriska stipendium för att föreläsa på Uppsalas gymnasieskolor.

Mia Skott har ägnat tolv år åt forskning om kvinnohistoria. För några år sedan mottog hon Uppsala kommuns kvinnohistoriska stipendium för att föreläsa på Uppsalas gymnasieskolor.

Foto: Fredrik Dahlström

Teater2024-03-08 05:00

Föreställningen "Kvinnors yttrandefrihet då och nu – med deras egna ord" skildrar vittnesmål från en mångfald av kvinnor på 1700-talet, i allt från brev till makthavare till tryckta skrifter och levnadsbeskrivningar.

– Mitt mål är att sprida kunskapen och dela med mig av dessa kvinnors historia. De har verkligen berört mig, säger Mia Skott som både föreläser om och spelar de olika kvinnorollerna. 

undefined
Porträtt av Charlotta Frölich, cirka 1751. Hon skrev en historiebok om Sveriges historia då hon ansåg att den var viktig för alla att känna till och sprida till allmänheten.

Begreppet yttrandefrihet som vi förstår det idag existerade inte på 1700-talet. Men konceptet gjorde.

– De yrkade på sina rättigheter att få yttra sig, för sig själva men också för andra. 

En av dem var landshövdingsfrun Charlotta Frölich, som bodde på Uppsala slott. Hon skrev politiska inlägg, vetenskapliga artiklar och hyllningsdikter till Uppsalaeliten. Samtidigt ägde och drev hon olika bruk. 

– Hon är någon alla Uppsalabor behöver lära känna bättre. 

undefined
På Riksarkivet i Uppsala har Mia Skott hittat många vittnesmål efter kvinnor från 1700-talet. "Vi har ett rikt kulturarv, som bara väntar på att bli upptäckt", säger hon.

Mia berättar att det finns många övertygande argument för yttrandefriheten idag, men att motargumenten hela tiden hämtas från historien. Som att kvinnors naturliga plats alltid ska ha varit strikt underordnad. 

– Det jag vill visa är vad kvinnor faktiskt gjorde. Ingen kan komma och säga att det är deras naturliga plats, för kvinnor har i alla tider försökt forma sin plats.

Mia säger att dessa kvinnor skrevs ut ur historien när deras möjlighet att agera självständigt minskade på 1800-talet. Sådana förebilder ville man inte sprida. Historien går hela tiden i vågor. 

– Vi kan aldrig ta våra friheter för givna, inte heller idag. 

Fler tips på kvinnodagen

1. Kvinnokulturkväll med samtal

Föreningen Clarté bjuder in till en kvinnokulturkväll med musik, konstutställning och samtal med bland andra nationalekonomen Johanna Rickne, historikern Silke Neunsinger, barnmorskan Petra Östlund och författaren Tone Schunnesson.

Kulturhuset Leoparden, från kl 18.30 

2. Kvinnodagskonsert 

Åtta av Uppsalas damkörer anordnar en välgörenhetskonsert i Missionskyrkan klockan 18.30. De sjunger och samlar in pengar till Kvinna till Kvinna i Ukraina.

Missionskyrkan, kl 18.30

3. Her story – the fashion show

Konstnären Maud Karlsson Lima de Faria har skapat bärbara konstverk som ger kraft och skönhet åt kvinnor. Nu lanseras den första kollektionen "Skogsrå" (en serie vinterkappor) i en modeshow på Birgerjarl. Den ska belysa frågor om ryktesspridning, utsatthet och våld om och mot kvinnor. 

Birgerjarl, kl 16.30

4. En föreställning om Frida Uhl på Reginateatern 

Frida Uhl, kulturprofil och hårt arbetande teater- och konstkritiker är i dag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru”. Upptäck hur hon förändrade kulturlivet och kämpade för kvinnlig frigörelse inom flera olika områden.

Reginateatern, kl 19

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!