Det är Östgöta nations teatergrupp som tagit sig an Aristofanes klassiska pjäs ”Lysistrate”, där en grupp kvinnor i det antika Athen går ut i sexstrejk för att få ett slut på det peloponnesiska kriget. Regissören Jakob Odelstad har länge drömt om att få sätta upp verket.
– ”Lysistrate” är en fantastisk pjäs, just i det att den visar på hur könsroller tedde sig förr i tiden. Samtidigt omkullkastar den också uppfattningen om att folk skulle varit prydare förr – här förekommer grova könsuttryck till höger och vänster, säger Jakob Odelstad och fortsätter.
– Det unika med ”Lysistrate” är hur den även låter den kvinnliga sexualiteten ta plats, i en tid där fokus tidigare legat på männens drifter.
Uppsättningen baserar sig på originalversionen och utspelar sig alltså i det klassiska Athen, med togor och allt. Det enda man strykt är körpartierna, vilket skulle ta för mycket tid att genomföra, menar Jakob Odelstad.
– Vi vill med uppsättningen peka på den tidlösa humorn i Aristofanes verk – hur man faktiskt kan skratta åt samma saker nu som för tvåtusen år sedan, och kanske kommer att skratta åt om tvåtusen år igen.
Vad kan vi då lära av ”Lysistrate” i dag?
– Dels hur mycket som har hänt i samhället. Och dels hur lite som hänt – diskussioner om mans- och kvinnoroller likt dem i ”Lysistrate” förekommer ju faktiskt fortfarande.