Spelåret 2023/24 bjuder på sju nyskrivna pjäser, en internationell samproduktion och en Skandinavienpremiär. Enligt teaterchefen Petra Brylander finns några tydliga teman, som krigets och nationalismens mekanismer.
Dit hör "Balkan Bordello" (premiär 13 april 2024), ursprungligen en samproduktion mellan scener i USA, Serbien och Kosovo. På Uppsala stadsteater görs en ny uppsättning utifrån samma grundhistoria: livet i en efterkrigstillvaro med inslag av fascism, maktmissbruk, nationalism och populism. I botten finns en koppling till grekisk tragedi från antiken i form av trilogin "Orestien".
Uppsättningen av "Tysk höst", som UNT redan rapporterat om, är närbesläktad. Scenversionen av Stig Dagermans klassiska reportagebok från ett Tyskland i ruiner får premiär 16 september.
Men det blir också berättelser om betydligt mindre våldsamma revolter, med mer humor än svärta. Som komedimusikalen "9 to 5" (premiär 30 september). Förlagan är förstås filmen med Dolly Parton i en av huvudrollerna. Regissören Farnaz Arbabi garanterar i pressutskicket att den ikoniska countrysångerskan kommer att finnas med på scenen i Uppsala – på något sätt.
– "9 to 5" handlar om människor som gör uppror på sin arbetsplats. Så någonstans tycker jag att vi rör oss kring människan som ett offer för ett system men också som en varelse med inneboende kraft och förmåga att förändra sitt liv, säger Petra Brylander.
Till det kommande spelårets klassiker kan nog August Strindbergs "Ett drömspel" utnämnas. Eller? Frågan är hur mycket av originalet som egentligen återstår efter regissören Jens Ohlins bearbetning. Enligt hans egen beskrivning används omkvädet "Det är synd om människorna" som en språngbräda för ett nytt drama, om medlidande och självömkan.
– "Ett drömspel" utforskar i min tappning vårt behov av att redigera våra liv till en begriplig berättelse, med oss själva i hjälterollen, skriver Jens Ohlin i presentationstexten.
Uppsalaregissören Affe Ashkar samarbetar på nytt med dramatikern Seluah Alsaati i nya "Salong Golnaz", en dramakomedi om kvinnlig gemenskap på en frisörsalong i en svensk förort (premiär våren 2024).
– När jag läste manuset för första gången fastnade jag för själva platsen. Frisörsalongen i orten blir som en gammaldags barbershop fast på kvinnornas villkor, en plats där de skvallrar, diskuterar och blir en del av en gemenskap. Jag ser fram emot att låta publiken kolla in karaktärer de antagligen inte sett på en scen förut, säger Gottsundasonen Affe Ashkar i presentationen.
Uppsalakoppling finns också i musikteaterföreställningen "Johanna", med hela familjen som målgrupp (premiär 16 december). Den bygger på Uppsalaförfattaren Danny Wattins bok "Pojken i trädkojan" och regisseras av Aksel Morisse, känd från stadsteaterns ensemble sedan många år.
Lena Anderssons romaner "Sveas son" och "Dottern" har bearbetats av dramatikern och regissören Karin Parrot Jonzon. I pjäsen "Dottern" (premiär 14 oktober) skildras det svenska folkhemmets nedmontering på ett varmt och vemodigt sätt.
Petra Brylander ser menyn inför 2023/24 som komplex och varierad:
– Jag vill ju att teatern ska betyda något för människor. Det är därför vi valt att plocka upp intressanta titlar och intressant innehåll, kombinerat med bra dramatiker och regissörer, säger hon.