Kontorskul i nyskriven satir på Stadsteatern

Regissören Karin Enberg och huvudrollsinnehavaren Moa Silén tycker det är roligt att jobba med fars och satir på Uppsala stadsteaters lilla scen till föreställningen "Kul med en kvinna".
Regissören Karin Enberg och huvudrollsinnehavaren Moa Silén tycker det är roligt att jobba med fars och satir på Uppsala stadsteaters lilla scen till föreställningen "Kul med en kvinna".

Alma Kirlics nyskrivna fars "Kul med en kvinna" har snart urpremiär på Uppsala stadsteater. Ensemblen repeterar humor på kontor.

Teater 5 december 2019 07:00

–  Silvia är en kvinna som varken hörs eller syns på kontoret där hon jobbar. Men när hon ska firas på sin fyrtioårsdag meddelar hon att hon ska kandidera till jobbet som mellanchef. Då börjar det hända saker, både på arbetsplatsen och hemma, berättar Karin Enberg som regisserar "Kul med en kvinna".

Föreställningens kontor är präglat av maktmän, härskartekniker, översitteri och utvecklingsmöten som är fyllda med floskler. Men ingen på kontoret har en aning om vad som ska utvecklas eller varför.

–  Pjäsen har lite likheter med tv-serien "The office", samma new mangementprat. Dramatikern har varit väldigt duktig på att lyssna in hur vi pratar, säger Karin Enberg.

Hon har regisserat på Uppsala stadsteater flera gånger. Bland annat satte hon upp Elsie Johanssons "Nancy Viktoria" 2004, en föreställning som spelades för utsålda hus under två säsonger.

Pjäsen "Kul med en kvinna!"är skriven av Uppsalaförfattaren Alma Kirlic och den får urpremiär på Uppsala stadsteaters lilla scen lördag 7 december.

–  Alma var sufflös när jag satte upp "Checkpoint" här i Uppsala, vi träffades första gången då, berättar Karin Enberg.

Hon berättar att författaren inte varit så inbegripen i repetitionsarbetet, då hon annars turnerar runt till olika spoken word-arrangemang som hon framträder med egna dikter på.

Uppsalaförfattarens debutroman "En svensk kändis" kom 2015. "Kul med en kvinna" är Alma Kirlics andra pjäs, den första "Borta bra hemma bäst" har spelats på Helsingborgs stadsteater och på Gottsunda teater tidigare.

Sju skådespelare ska dela på tio roller. Medverkar gör Jennifer Amaka Pettersson, Emil Brulin, Lolo Elwin, Daniel Engman och Natalie Sundelin. Silvia spelas av Moa Silén. Göran Engman gör både kontorschefen och Silvias man.

–  Det är naturligtvis en tanke bakom det. Silvias man är tjugo år äldre än Silvia och ser henne som sin egen dockhustru., säger Karin Enberg.

–  Silvia har fått lite andra idéer, hon utmanar makten, strukturer och normer och då kan hon hamna i en del obehagliga situationer. Hon pratar med publiken också, kommenterar det vi ser, säger Moa Silén om sin rollfigur.

Hon berättar att om rollen är väsensskild från den hon nyss haft i "Tre vintrar" på Uppsala stadsteater, där hon spelade den ena av två trätande systrar, så finns det också några likheter mellan rollerna. 

Denna fars om en skruvad samtid  ges till och med 19 januari 2020.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa