Hysteriskt roligt om 150 år av psykiska sjukdomar

Ulleråkers mörka historia, vaginan som stridsplats och patienten som pingisboll. Nu är det premiär för Teater Aros nyskrivna pjäs "Hysteria?" – i helt nya lokaler vid Vaksalatorg.

Janya Cambronero Severin spelar en av läkarna som specialiserat sig på det kvinnliga underlivet. Tillsammans med sina kollegor förklarar han varför kvinnan rent medicinskt ska ägna sig åt omhändertagande av barn och inte att yrkesarbeta.

Janya Cambronero Severin spelar en av läkarna som specialiserat sig på det kvinnliga underlivet. Tillsammans med sina kollegor förklarar han varför kvinnan rent medicinskt ska ägna sig åt omhändertagande av barn och inte att yrkesarbeta.

Foto: Åsa Karlsson

Teater2021-09-29 17:01

Fyra doktorer i mustasch och höga hattar snubblar in på scenen. Temat på deras läppar är den hysteriska kvinnan och hur man ska hantera henne medicinskt. En föreslår mediciner, en annan hypnos, en tredje ett knips av klitoris. 

Det tidiga 1900-talets medicinhistoria är stundtals skrämmande när det kommer till hur man behandlade psykisk ohälsa. När Teater Aros under torsdagen har premiär på föreställningen "Hysteria?", är det dock en väldigt rolig timme publiken får åka med på.

– Vi har velat skildra 150 år av psykisk ohälsa, och även om de som jobbade inom psykiatrin och på mentalsjukhusen ville väl, blev ju många hemskt illa behandlade, och då var det viktigt att vi också förde in humor för att det inte skulle bli för tungt, säger Janya Cambronero Severin som är en av de som skrivit pjäsen.

Hon är tillsammans med Anna-Maria Wiklund Matala grundare av Teater Aros. Teatern har funnits sedan 2009 och har med sina pjäser och sina kurser för bland annat nyanlända haft visionen att förändra och förbättra samhället genom teater. Men det är först nu de har fått en egen lokal. Premiären på "Hysteria?" är därför också en invigning av ett nytt teaterhus i en gammal industrilokal på Salagatan intill Vaksalatorg.

– För att kunna skriva den här pjäsen har vi verkligen förkovrat oss i psykiatrins historia både i Sverige och här i Uppsala. Det som är slående är hur många människor som aldrig fått någon vård eller fått en hemsk behandling, och det är dem vi vill ge en röst med den här föreställningen, säger Janya Cambronero Severin.

På scenen märks det att pjäsförfattarna inspirerats av idéhistorikern Karin Johannissons böcker om medicinhistoria och Liv Strömquists serieböcker om kvinnokroppen. Pjäsen är som en seriestripp där man släpps in i olika absurda rum. I ett rum får vi träffa den hysteriska kvinnan som ska få en livmodersoperation för att bli "frisk", i ett annat spelar Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen pingis om vem som ska ta hand om patienten. Så dyker läkarna från tidigt 1900-tal upp igen i sina höga hattar. Hostande, uppnästa gissar de sig fram till hur man ska få ordning på alla bångstyriga, menstruerande kvinnor. I bakgrunden ljuder Amy Whinehouses "Rehab" och så knyts nutidens utbrändhet och sjukskrivningar ihop med iskalla bad på Ulleråker för 100 år sedan.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!