Hur orkar man leva vidare när det värsta inträffat?

Kan en förälder som förlorat sina barn någonsin bli hel igen? Frågan ställs i "Jag tror det är vår därute" på Gottsunda Dans & Teater. "Det mest utmanande jag gjort på en scen", säger skådespelaren Maria Sundbom som ensam bär upp föreställningen.

"Jag tror det är vår därute" är tung och mörk, men där finns också strimmor av ljus. Monologen framförs av Maria Sundbom.

"Jag tror det är vår därute" är tung och mörk, men där finns också strimmor av ljus. Monologen framförs av Maria Sundbom.

Foto: Louise Helmfrid

Teater2024-01-24 05:00

Pjäsen bygger på en verklig familjetragedi i Schweiz 2011. En kvinna begär skilsmässa från sin kontrollerande make. Han svarar med att lämna landet med de sexåriga tvillingdöttrarna. Ett par dagar senare begår mannen självmord. Av barnen finns inte ett spår. I ett brev från mannen påstår han att han dödat dem. Barnen är än i dag spårlöst försvunna.

Ensam kvar blir mamman, Irina. Det är henne som Maria Sundbom gestaltar.

– Hon råkar ut för det värsta en förälder kan drabbas av. Först försöker hon bara att överleva, men så småningom börjar hon försöka att hitta tillbaka till något slags liv, säger Maria Sundbom. 

Hon ger flera exempel på den oerhörda kraft som finns i berättelsen, både i smärtan men också i det hopp den förmedlar. För där finns faktiskt också strimmor av ljus, precis som titeln anger.

– Jag tror att de som ser pjäsen kan känna sig stärkta efteråt. Om Irina kan ta sig upp ur det svarta hålet, så kan du och jag.

Hittills har hon gjort tre föreställningar i Stockholm av "Jag tror det är vår därute" som nu ska ut på turné i Riksteatern regi med start i Uppsala. Det är en krävande pjäs, medger hon.

– Absolut det mest utmanande jag gjort. Ämnet är tungt och det är tufft att vara ensam på scenen i 90 minuter. Samtidigt är det en fantastisk upplevelse att spela den. Ibland är det en ynnest att få vara skådespelare, tänk att jag får gestalta Irinas historia. 

undefined
Maria Sundbom är aktuell i Riksteaterns föreställning "Jag tror det är vår därute" om en kvinna som drabbas av en förälders värsta mardröm.

Maria Sundbom tror att pjäsen ligger rätt i tiden.

– Vi är ju omgivna av hemska och brutala nyhetshändelser just nu. Då kan konsten spela en viktig roll. Vi får chansen att stanna upp och låta oss uppfyllas av medkänsla och empati. Det är känslor vi mår bra av.

Maria Strömbom tillhörde tidigare den fasta ensemblen på Uppsala stadsteater, där hon bland mycket annat gjorde monologen "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" av Ann Heberlein. Den erfarenheten var bra att ha i ryggen inför arbetet med den nya pjäsen, betonar Maria Sundbom.

Numera är hon frilans och växlar mellan teater, film och tv. Hon har setts i tv-serier som "Fröken Frimans krig", "Störst av allt" och "Innan vi dör". 2017 fick hon en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Suzanne Ostens film "Flickan, mamman och demonerna".

"Jag tror det är vår därute" kan ses på Gottsunda Dans & Teater på fredag–söndag 26–28 januari. Tre föreställningar ges.

undefined
Maria Sundbom är född i Uppsala, men växte inte upp här. Däremot var hon under flera år anställd på Uppsala stadsteater. I helgen gör hon monologen "Jag tror det är vår därute" på Gottsunda Dans & Teater tre gånger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!