Reginateatern drivs i dag som en gästspelsscen under kulturförvaltningen. Planen är att verksamheten och personalen ska föras över till Uppsala stadsteaters organisation från 1 juli 2024.
– Jag ser framför mig att det ska bli mer kultur med större variation och på en högre konstnärlig nivå, säger Helena Westin.
Enligt henne har Reginateatern i många år haft svårt att utveckla verksamheten utifrån den ekonomiska modell som rått. När Regina blir en scen under Stadsteatern kommer verksamheten att hamna i en betydligt större organisation med helt andra muskler, menar hon.
Det halvdussin personer med fast anställning på Regina blir i stället anställda i det kommunala bolaget Uppsala stadsteater, enligt förslaget.
Finns det risk för uppsägningar?
– Alla följer med i verksamhetsövergången. Vad som händer längre fram är upp till Stadsteatern, säger Helena Westin, som betonar att själva teatern på Trädgårdsgatan blir kvar, liksom varumärket.
Hon påpekar också att det än så länge handlar om ett förslag. Efter förhandlingar kommer det att behöva fattas beslut i flera instanser innan förändringen kan genomföras.
Helena Westin informerade Reginateaterns personal om förslaget på onsdagen. Enligt henne var reaktionen från gruppen som helhet försiktigt positiv.
– Förslaget är spännande och det kan säkert vara bra för Regina att hamna under en huvudman som verkligen kan teater. Jag blev inte direkt överraskad när vi fick informationen, liknande tongångar har hörts tidigare, säger Maria Nilsson, mångårig producent på Reginateatern, till UNT.
Blir förslaget verklighet får Reginateatern ingen egen chef. Just nu är Katja Sliwinski tf teaterchef och konstnärlig ledare. Hennes förordnade förlängs till halvårsskiftet 2024, då Uppsala stadsteaters vd Petra Brylander kan få ytterligare en scen att leda.
– Jag är positiv till utredningsförslaget. Det skulle ge oss större möjligheter att erbjuda publiken gästspel, säger Petra Brylander.
Hon tror att ett övertagande skulle stärka Uppsalas teaterscen, eftersom Regina i så fall kommer att stöttas med all den infrastruktur som en stor teater förfogar över.
– Men innan bolagsstyrelsen kan fatta ett beslut måste vi göra ett ganska stort administrativt arbete, se över ekonomin och de avtal som finns, säger Petra Brylander.