Det som tidigare avfärdades som nördigt är plötsligt hippt och inne. Plötsligt ska "alla" ut och spana efter fåglar och kryssa nya arter.
I farans riktning ligger att fågelskådaren – snabbare än pilgrimsfalken störtdyker – blir slav under sin hobby. Fråga bara nyblivna Uppsalabon Olof Ramel. Han är fågelskådare sedan barnsben och ser i vuxen ålder inga tecken på någon avmattning i fascinationen för fåglar. Hans 460 kryss placerar honom högt upp bland svenska fågelskådare, men längtan efter ännu fler kryss vägrar lägga sig.
– Men numera måste den värsta besattheten stå tillbaka på grund av familj, arbete och andra yttre omständigheter. Det går inte längre att släppa allt och åka upp till Norrbotten för att få se en blåstjärt, säger han.
En sådan resa gjorde han som tonåring när larmet kom om att den ovanliga arten skådats längst upp i Sverige. Det blev en resa på 150 mil från Aneby i Småland, där Olof Ramel växte upp i en hängiven fågelskådarfamilj.
På söndag 10 april har han smygpremiär på sin monolog "Fågelskådaren – från hobby till missbruk" en trappa upp på Reginateaterns lilla scen. Idén kläcktes av frun Fanny Ramel, producent på Uppsala stadsteater. De två har tillsammans skrivit manus till föreställningen, som också innehåller filmsnuttar och ljudklipp.
– Jag vänder mig främst till oinvigda som kanske funderar på varför det är så himla intressant att titta och lyssna på fåglar. De som redan är inbitna fågelskådare kommer nog att känna igen sig, säger Olof Ramel.
Samtidigt är det en allmängiltig föreställning. Enligt Olof Ramel skulle den kunna handla om vilken hobby som helst där utövaren känner att det håller på att gå, eller kanske redan har gått, för långt.
– Frågan jag ställer är om en hobby som man blir slav under kan vara värd alla uppoffringar.
Olof Ramel fick smak på att stå på scen under studieåren i Lund. Han var med i studentspex, och studierna i elektroteknik fick så småningom stå tillbaka för en karriär som skådespelare och sångare. Han har bland annat samarbetet med komikerparet Anders Jansson och Johan Wester, gjort egna produktioner och medverkat i flera musikaler och familjeteaterföreställningar.
Efter söndagens smygpremiär på Regina är planen att göra fågelskådarmonologen på scener runt om i landet.