Explosionsartad ökning av teaterbesök

Mer pengar från kommunen och förenklade rutiner har gjort att antalet skolteaterbesök har ökat explosionsartat.

Förenklade rutiner kring arrangörsstödet har gynnat barnteatern. Här syns den fria teatergruppen Teater DaCapo framföra barnföreställningen "Mina och Kåge" på
Lilla teatern.

Förenklade rutiner kring arrangörsstödet har gynnat barnteatern. Här syns den fria teatergruppen Teater DaCapo framföra barnföreställningen "Mina och Kåge" på Lilla teatern.

Foto: Charlotte Winberg

Teater2017-12-28 16:00

Sedan årsskiftet är det lekande lätt för skolor och förskolor att ta del av Uppsala kommuns subventioner av teaterbesök hos fria teatergreupper, det vill säga det så kallade arrangörsstödet. Förenklade rutiner och en större budget har gjort att antalet skolteaterbesök under 2017 har ökat med flera hundra procent jämfört med förra året.

– Tidigare var det väldigt många steg i ansökningsprocessen och det avskräckte nog många från att söka, säger Susanne Qvist, kultursekreterare vid Uppsala kommun.

Det var med andra ord krångligt. Först var skolorna tvungna att med en särskild blankett ansöka om arrangörsstöd. Om deras ansökan beviljades fick de sedan köpa biljetter till fullt pris. Sedan fick de redovisa kvitton för kommunen, som först då betalade ut arrangörsstödet.

– Det innebar att skolorna var tvungna att ligga ut med pengar, säger Susanne Qvist.

Men nu slipper skolorna alltså allt krångel. Det enda de behöver göra att boka biljetterna och betala det subventionerade priset. Därefter fakturerar teatergruppen kommunen, som sedan betalar ut resten av biljettpriset till gruppen.

– Skolorna behöver inte lämna in någon ansökan och de behöver inte ligga ute med pengar, säger Susanne Qvist.

Arrangörsstödet omfattar de fria dans- och teatergrupper som är verksamma i kommunen, och innebär i praktiken att 75 procent av biljettpriset betalas av kommunen.

De nya rutinerna trädde i kraft vid årsskiftet och redan i februari såg man att nästan hela budget på 660 000 kronor för arrangörsstödet höll på att gå åt. Kulturnämnden beslutade därför redan i mars i år om att öka budgeten med 500 000 kronor.

Resultatet är att ungefär 500 grupper från förskolor, grundskolor och gymnasieskolor under året har bokat teaterföreställningar av fria teatergrupper i Uppsala. Förra året var det totalt 149 grupper. Sammanlagt har 16 883 elever fått se barn- och ungdomsteater jämfört med 6 775 elever förra året. För perspektiv kan man nämna att det totalt går ungefär 25 000 elever i grundskolan i Uppsala.

Den teater vars publiksiffror har ökat mest är barnteatern Lilla Teatern, där de fria teatergrupperna Panikteatern och Teater Spektaklet har sina hemmaarena och där flera andra fria teatergrupper gästspelar.

– Vi tycker att det här är toppen, säger Maud Nyberg, programläggare och skådespelare vid Panikteatern.

Tidigare, fortsätter hon, var det mest samma skolor och förskolor som besökte föreställningarna, men nu, sedan det blivit enklare för skolorna, är det många fler som besöker teaterns föreställningar.

– Vi har haft flera utsålda föreställningar under året som gått, säger Maud Nyberg. Det visar att hindret inte har varit viljan, utan det administrativa krånglet.

Det har under många år funnits kritik från både skolorna och de fria teatergrupperna kring krånglet att söka arrangörsstöd. Men det var först när Karin Sundequist tillträdde den nya tjänsten som kulturstrateg som man fick en helhetsbild och kunde göra något åt saken.

– Vi hoppades att det skulle ha effekt, men trodde aldrig att det skulle bli så här stor skillnad, säger hon.

Kulturnämnden är också nöjda och nästa års budget för arrangörsstöd är något större än årets.

– Samtidigt har vi inte nått målet som säger att varje elev ska besöka minst en scenkonstföreställning per läsår, säger Karin Sundequist. Men vi har tagit ett stort kliv mot målet och vi ska göra vad vi kan för att nå ända fram.

Arrangörstöd

Skolor i Uppsala kommun kan varje termin ta del av ett subventionerat utbud av scenkonst genom det som kallas arrangörsstödet.

Arrangörsstödet gäller föreställningar som ges av fria, professionella scenkonstgrupper baserade i kommunen.

Syftet med stödet är att underlätta för Uppsala kommuns elever att få uppleva professionell teater och dans.

Budgeten för stödet utökades i år till nästan det dubbla och nästa års budget är ytterligare lite större.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!