Efter UNT:s artiklar om dåligt ljud för hörselskadade ska Uppsala stadsteater utreda hur systemen kan förbättras. Hörselskadade Bernt Dahlén, 89 år, gillar att gå på teater men hör inte alltid skådespelarnas repliker.
– Ljudkvaliteten på Uppsala stadsteater är fruktansvärt dålig. När jag var där senast hörde jag bara en del av replikerna. Skådespelarnas mikrofoner sitter högt uppe vid ramper ovanför de första publikraderna, ljudet måste ta sig upp flera meter. Jag vill att varje skådespelare ska ha en kindmikrofon så att deras repliker går rakt in i den, säger Bernt Dahlén.
Anledningen, menar han, är att skådespelarna inte använder kindmikrofoner.
Enligt teaterchefen Petra Brylander kommer nu en utredning om ljudkvaliteten att genomföras i samverkan med andra kulturaktörer, externa intressenter och publik för att undersöka och ge förslag på förbättringar.
Var innehållet i UNT:s artiklar en nyhet för er på stadsteatern?
– Nej det var ingen nyhet, vi jobbar med det här hela tiden, men vi är inte på topp. Det är svårt, ibland fungerar ljudet utmärkt för vissa individer medan det inte fungerar alls för andra. Det är tråkigt att vi har publik som känner sig exkluderad, säger hon.
Petra Brylander understryker att det finns en komplexitet som beror på att det finns många olika aspekter av ljud och ljudkvalitet samt att människor i dag har blivit vana vid höga ljudkvaliteter. Men att en tänkbar lösning skulle kunna vara att sätta kindmikrofoner, myggor, på alla skådespelare i alla föreställningar, det håller inte Petra Brylander med om.
– Nej, inte på allt och alla. Det kostar väldigt mycket och skådespelare är utbildade för att tala högt och kommunicera med sin publik. Myggor kan förta en del av upplevelsen, det finns en kvalitet i att ha liveljud. På teatern finns många typer av ljud som musik, skådespelare som ropar i mun på varandra och befinner sig på olika platser på scen. Teater är en konstart och då ska vi ha bra hörslingor som går att ta upp liveljudet med hörapparat, säger hon.
Hur har ni då tänkt att förbättra för besökare med hörselnedsättning?
– Vi ska göra en referensgrupp med personer med olika typer av hörselnedsättning som får prova olika hjälpmedel.
Görs inte det i dag?
– Jo, men tekniken utvecklas ständigt. Efter sommaruppehållet börjar vi samla in kunskap om vilka hörhjälpmedel som fungerar bäst med vårt system och förbättra löpande, säger Petra Brylander.