Hösten 2020 startade efter omständigheterna lovande. Stadsteatern gjorde som de flesta andra teatrar – vidtog åtgärder för att minimera risken för smittspridning och släppte in 50 personer i salongen. Men så kom andra vågen, restriktionerna skärptes och i december bommades teaterhuset på Kungsgatan igen. Att spela för åtta personer under vintern och åren var aldrig ett alternativ.
– All scenkonst fick i princip näringsförbud. Det kändes ganska orättvist när det samtidigt var gott om folk i butiker och köpcentrum. Jag uppfattade åttaregeln som signalpolitik för att markera allvaret. Och visst, liv och hälsa går givetvis först. Men tidigare under hösten visade vi att det var möjligt att spela för 50 personer på ett smittsäkert sätt – precis som flera andra teatrar, säger Petra Brylander.
Hon betonar att hela stadsteatern vid det här laget har lagt känslorna av förtvivlan och frustration bakom sig. Nu handlar det om att blicka framåt.
– Vi känner oss absolut inte stukade. Alla vi som jobbar här drivs av en lust och vilja att få öppna teatern och möta publiken. Man kan nog säga att vi ändå har kraftsamlat under den här märkliga tiden och vi kommer ut på andra sidan med full konstnärlig styrka.
I förra veckan presenterades stadsteaterns höstprogram. Enligt Petra Brylander har inga förväntade publikdragare skjutits på framtiden av taktiska skäl.
– Nej, vi genomför det program vi planerade för redan innan cornaviruset slog till. Det enda som skiljer i höst är att "Måsen" tas upp igen.
Anton Tjechovs klassiker gick upp i september 2020 och hann spelas en handfull gånger innan den pausades.
Redan i början på augusti gör stadsteatern ett nytt försök att spela "Loranga, Loranga" som friluftsteater i Gottsunda. Alla de 200 sittplatserna lär dock inte fyllas med publik. 50 är den nedre gränsen i likhet med övriga pjäser i höst. Annars är det inte spelbart, enligt Petra Brylander.
Hon har också en "scenskuld" att beta av när restriktionerna medger större publik. Av de pjäser som skulle ha spelats våren 2021 ställdes alla in och i stället gjordes två digitala produktioner.
– Vi siktar på att ta upp "Varsel" och "Arsenik och gamla spetsar" så småningom. De pjäserna fick ju aldrig premiär men är i princip klara för att möta publik. Det gäller inte alla produktioner tyvärr.