Jon-Terje Sundberg är scenmästare på teatern. Han är också lokal ordförande i Fackförbundet Scen & Films klubb på Uppsala stadsteater. I den egenskapen har han de senaste åren suttit i åtskilliga samverkansmöten med den tidigare teaterledningen.
– Vi har inte fått några signaler om att teatern dragit på sig någon skuld. I stället har det handlat om att publiksiffrorna varit bra och att produktionerna hållit budget. Jag känner mig förd bakom ljuset, säger han.
Onsdagens besked om att revisorerna upptäckt ett ackumulerat underskott på 37 miljoner kom som en kalldusch.
– Hela personalen samlades i bänkraderna på stora scenen och fick informationen från Rikard Lekander (vd för Uppsala stadsteater sedan 1 november 2024, reds anm) och Agneta Gille (styrelseordförande). Att höra siffran 37 miljoner var chockartat. Det gick verkligen ett sus genom salongen, berättar Jon-Terje Sundberg.
Han vittnar om att det inte bara handlar om känslor som besvikelse och sorg bland teaterns anställda. Det finns också ilska.
– Vissa är arga. Det är begripligt. Man vill ju vara stolt över sin arbetsplats. Många tycker att det som uppdagats är skämmigt.
Nyheten kommer samtidigt som anslagen till kulturen ifrågasätts på många håll. I det sammanhanget är en ekonomisk kris eller skandal det sista en offentligt finansierad teater behöver, resonerar Jon-Terje Sundberg.
– Många som tycker att kulturen ska få mindre pengar får vatten på sin kvarn, säger han.
Enligt honom finns också en oro bland fackklubbens medlemmar inför framtiden.
– Vad kan det här betyda för oss anställda, blir det neddragningar och färre föreställningar? Än så länge finns inga svar på sådana frågor, säger han.
På tisdag 11 februari är facket kallat till ett samverkansmöte med Rikard Lekander. Då finns bara en sak på dagordningen: den uppkomna krisen och den utredning som beräknas vara klar kommande vecka.
Rikard Lekander har tidigare sagt att utredningen blir avgörande för vilka åtgärder som ska vidtas. Redan nu står det dock klart att bättre kontrollfunktioner måste införas.
Bokföringen har varit bristfällig sedan 2022. Enligt Lekander handlar det om kostnader som inte bokförts korrekt samt saknade underlag och verifikationer. Dessutom har kostnader inte periodiserats rätt, det vill säga att utgifterna inte har bokförts vid korrekt tidpunkt.