"Sanningen är gul" har redan börjat gå som skolpjäs för barn mellan 8 och 10 år. På lördag 17 oktober ges även två offentliga familjeföreställningar.
– Vi har fått fin respons på de första skolföreställningarna. Det verkar som om barnen gillar pjäsen, säger Kerstin Helsing, konstnärlig verksamhetschef på teatern och föreställningens regissör.
Hon berättar att pjäsen jobbats fram på ett lite annorlunda sätt. Utifrån sanningstemat har Lotta Enbrands scenografi och Gustav Uddgårds projiceringar och animationer varit navet i den kreativa processen.
Teaterelever och skolbarn från Treklangen har också varit involverade i processen som bygger på devisingmetoden, ett kollektivt skapande med utrymme för improvisation.
Sanningstemat gestaltas bland annat med hur vi använder språket.
– Både vi vuxna och barn överdriver ofta och säger till exempel att någon är stor som ett hus. Det ligger långt från sanningen, men vi ser det ändå inte som en lögn. Ironi bygger också på sånt som faktiskt inte är sant, säger Kerstin Helsing.
Men är det sant att sanningen är gul?
– Nja, man kan väl i alla fall säga att den inte alltid är svart eller vit. Men pjäsen levererar inga färdiga svar, utan ställer frågorna. Sen får barnen som sett föreställningen fundera själva och diskutera inom klassen eller i familjen.
I pjäsen medverkar AnneLee Vikner och Johanna Westlin, som tillsammans med Kerstin Helsing står bakom manus.