Ett barn bor på en ö med sina riddarföräldrar. De lever ett tryggt vardagsliv, men då en dag en jätte dyker upp ger sig föräldrarna ut för att strida. När de inte kommer tillbaka behöver barnet ta mod till sig och ensam ge sig ut i den stora världen.
– Man skulle kunna kalla det för ett "coming of age"-drama för yngre barn, berättar Py Huss-Wallin, som har bearbetat och regisserat föreställningen.
"Förvandlingen" baseras på boken med samma namn av Anna Höglund, och riktar sig till publik som går i lågstadiet. Repetitionerna inför föreställningen har innefattat feedback från barngrupper, berättar Py Huss-Wallin.
– Vi har velat göra det så spännande som möjligt utan att det blir för läskigt. Det tycker jag att vi har lyckats med.
Föreställningen innehåller både action och humor, men behandlar även teman som ensamhet och en självcentrerad vuxenvärld.
– Den handlar mycket om det kompetenta barnet. Barn är kloka och rediga, medan vi vuxna håller på med våra floskler och manér.
Just nu spelas "Förvandlingen" för skolor, men ges även tre gånger som offentliga föreställningar (21–23 februari). Py Huss-Wallin menar att pjäsen trots sin unga huvudmålgrupp är något för hela familjen.
– Det finns starka referenser till både Monty Python och Stranger Things. Vuxenhumor och barnhumor är dessutom förvånansvärt lika.
Hon tillägger:
– Som vuxen kommer man tänka att man vill ha fler vuxenföreställningar som den här!