Superbebisen stormade in

Man ska aldrig ge upp. Det är illustratören Millis Sarri ett bevis på. En dag kom ett mejl från författaren Camilla Läckberg. Det blev början på en ny karriär för Millis Sarri.

30 april 2011 09:48

Plötsligt skulle Millis Sarri, till vardags köksförsäljare på det stora möbelvaruhuset i Barkarby, hinna med att illustrera en 32-sidig barnbok på ett par månader.
– Att göra barnböcker är min stora dröm och jag har jobbat som illustratör till och från i många år, men jag har aldrig fått någon riktig barnbok publicerad tidigare. Därför känns det här förstås helt otroligt och jätteroligt, säger Millis Sarri.
Det var för nästan ett år sedan som hon förstrött kollade sina mejl en kväll.
– Vi hade haft barnkalas och jag var lite trött när jag läste ett meddelande från någon som hette Camilla som skulle skriva sin första barnbok. Först tänkte jag att det var lite coolt att hon hade samma namn som den kända deckarförfattaren. Sedan förstod jag att det faktiskt var DEN Camilla som skrev till mig, säger Millis Sarri.
Det visade sig att Camilla Läckberg hade letat illustratörer på nätet och att hon bland hundratals andra fastnade för just Millis Sarris bildspråk. Boken de nu gjort heter Super-Charlie och den handlar om paret Läckberg-Melins son Charlie som i boken är en bebis med superkrafter.
– Förlagorna till alla i boken är Camilla Läckbergs familjemedlemmar med mormor och farfar. Alla i boken har drag av de riktiga personerna, säger Millis Sarri.
Hennes bildspråk har inslag av retro från 50-talet samtidigt som många barn nog tycker det ser modernt ut och kan känna igen sig lite från en del tecknade tv-serier.
– Jag tycker att det är viktigt med ansiktsuttryck som säger något och med många detaljer på varje sida så att det blir roligt att läsa böckerna flera gånger, säger Millis Sarri som både skissar för hand och ritar i dator.

Varför hon helst vill illustrera barnböcker förklarar hon så här:
– Det är både roligt med barnböcker och nyttigt för barnens framtida läsintresse. Jag har gjort andra illustrationer tidigare, men där får man inte utlopp för så mycket färg, form och fantasi som i barnböcker.
Under hela det här året har hon och Camilla Läckberg kommunicerat genom e-post, sms och telefon. Första gången de träffades var på en familjelunch samma dag som releasefesten som hölls på Junibacken i Stockholm för drygt en vecka sedan.
– Det är också många andra inblandade i sådana här bokproduktioner. Jag har exempelvis haft mycket kommunikation med min agent, med förlaget, sätteriet, tryckeriet och pr-folk, utöver den kontakt som Camilla och jag höll med varandra, säger Millis Sarri.

Under releasefesten blev hon till sina stolta barns förtjusning både intervjuad på scenen, fotad av veckotidningsfotografer och fick skriva autografer, en dag som hon varit lite nervös inför, men som gick mycket bra.
Och nu går vardagen vidare för familjen Sarri, men inte riktigt som tidigare.
– Det senaste halvåret har jag jobbat dygnet runt, men jag har samtidigt lärt mig mycket nytt. Nu ska jag satsa mer på att illustrera. Det senaste projektet är en Pixibok som jag gör tillsammans med Tina Engström och sedan blir det bland annat fler böcker om Super-Charlie som är tänkt att bli en serie, säger Millis Sarri. 

Millis Sarri/ Personligt

Namn: Millis Sarri, 37 år.
Bor: Villa i Bålsta. Uppvuxen i Falun.
Familj: Maken Mathias Sarri samt barnen Linus, snart 11 år och Clara, 6 år.
Aktuell: Har illustrerat Camilla Läckbergs första barnbok Super-Charlie som har sålts i sex länder hittills.
Bakgrund: Arbetar som köksförsäljare på Ikea. Har gått kortare kurser i illustration, bland annat en kurs på Berghs School of Communication, men är mest självlärd. ”Det viktigaste är att prova sig fram själv och hitta sin egen stil”.
Intresserad av: Teckna, baka och blogga. Gillar också att pyssla, spela spel och läsa tillsammans med familjen och att umgås med vänner.
Gillar inte: Bebisspråk i barnböcker och att sälja in sig själv.
Motto: En kaka piggar alltid upp.
Gjort tidigare: Har tidigare bland annat illustrerat ett par pysselböcker åt Britannia/Tui och illustrerar varje månad åt Fitness Magazine.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom