Strindberg, clownfestival och ett eget fjäll

Ett nytt statligt finansieringssystem för kulturen, samt Strindbergsjubileet kommer att prägla många kulturella upplevelser i Uppsala under året. Ett kulturhus ska ta form i stadsdelen Gottsunda och staden ska få sitt första fjäll.

31 december 2011 13:56

För landstingets kulturnämnd är den allra största händelsen det förslag till kulturplan som ska lämnas in till Statens kulturråd under året.
- Vi har haft en dialog med kulturarbetare och träffat länets samtliga åtta kommuner för att kartlägga kulturverksamheten, berättar Ove Hultquist (C), ordförande i landstingets kulturnämnd.

Under senast april ska landstingsstyrelsen anta kulturplanen och från och med 2013 kommer Uppsala att tillhöra de län som ska ingå i den så kallade kultursamverkansmodellen. Ove Hultquist säger att förmodligen kommer de statliga anslagen, totalt 1,2 miljarder, 38 miljoner för Uppsala läns del, vara oförändrade ett tag, men hoppas att det blir en anslagsökning för Uppsala län till 2015.

Eva Edwardsson (FP), ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd tror att det kommer att debatteras mycket under året om vad som ska hända med Konstmuseet på Uppsala slott.
- Jag tror också vi kommer att diskutera mycket om landstingets roll i den regionala kulturplanen, förutsättningarna för det fria professionella kulturlivet och studieförbundens roll, säger hon.
- Men kulturpolitiken verkar bli allt viktigare i Uppsala, kulturen är på!

Och det ska hända en del under året. Här är ett axplock.

2012 är det hundra år sedan August Strindberg dog. En kort period var författaren faktiskt student i Uppsala och det blir Strindbergsevenemang på Konstmuseet, biblioteken, Reginateatern, Å-huset och även ute på Gottsunda teater som inleder sin vårsäsong med föreställningen Stora landsvägen goes Gottsunda, vilket UNT skrivit om tidigare.

Butohartisten och Alundabon Su En firar 20-årsjubileum med sitt kompani och det ska också firas på flera sätt, bland annat med en utställning på Uppsala konstmuseum och en föreställningsserie på Uppsala konserthus.

Det ska också bli en rysk kulturvecka i mars med musik, konst och film från Ryssland. Romerna firar 500 år som folkgrupp i Sverige i september, något som bland annat kommer att märkas på Upplandsmuseet i form av en utställning.

Universitetsmuseet Gustavianum ska fira 15-årsjubileum 20 juni. Deras utställningsår kommer att präglas av internationellt samarbete med andra museer.

Under våren kommer en etruskisk samling från Volterra i Toscana och till hösten kommer en utställning om fredsarbete från Balkan och en interaktiv utställning om våra sinnen från Krakow.
- En annan jubilar i år är spelmannen Eric Sahlström, som skulle ha fyllt 100 år i augusti. Det firar vi bland annat med en konsert med Benny Anderssons orkester på Vaksala torg, berättar Magnus Bäckström, vd på Uppsala Konsert & Kongress.

Bland höjdpunkterna i vår på Uppsala konserthus finns gästande Brodskykvartetten. De 20-årsjubilerar som kvartett med att spela alla femton Sjostakovitjs stråkkvartetter under tre dagar i april.

På Uppsala stadsteater är ett av årets teman att undersöka ”laddade fält i samtiden”.
- Därför sätter vi upp Fursten med Allan Svensson om Sveriges ”larger-than-life-management-by-fear”-företagsledare Jan Stenbeck, samt satiren Den Flygande handläggaren om Försäkringskassans kaotiska omstrukturering, säger Stadsteaterchefen Linus Tunström.

Stadsteatern ska också ge Fyra dagar i april, som handlar om mörka hemligheter, nazister och deras motståndare bland Uppsalaetablissemanget på 40-talet.

Musik i Uppland ska ha en tonsättartävling öppen för tonsättare under 35 år.
- Det är en tävling som är Sverigeunik. Vi vänder oss till musikhögskolor i hela norden. Priset är förutom 150 000 kronor också att nio andra svenska orkestrar ska spela verket efter urpremiären med Uppsala kammarorkester, säger Göran Kåver, chef för Musik i Uppland.

Reginateatern kommer att ha ett par större musikteaterproduktioner på scenen under våren. Den internationella kvinnliga clownfestivalen Red Pearl äger rum i februari. De som är kvar av Fyra lyckliga män ska göra en ny föreställning och till exempel Fläskkvartetten ska gästspela i maj.

Så ska alltså Uppsala få sitt första fjäll.
- Fjället ska bli högt med Uppsalamått mätt, hela fyra meter och sedan ska vi plantera skandinaviska fjällväxter där, berättar Mats Block, trädgårdsdirektör för Uppsala Linneanska trädgårdar.

Till hösten ska det resa sig i Botaniska trädgården, vid grinden mot Blåsenhus. Största stenen som ska baxas dit väger 40 ton.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe