Stora stipendier till Uppsalabekantingar

Filmregissören och koreografen får var sitt tioårigt stipendium av Konstnärsnämnden.

10 oktober 2013 17:51

Filmregissören Ella Lemhagen och koreografen Susanna Åkerlund (SU-EN) har tilldelats var sitt tioårigt stipendium av Konstnärsnämnden. Stipendiet ger mottagaren minst 133 500 kronor per år.
Totalt delar Konstnärsnämnden ut nio långtidsstipendier som sträcker sig över tio år.

De nio stipendiater som har valts ut är verksamma inom bild, form, musik, teater, dans och eller film och anses av Konstnärsnämnden bidra till utvecklingen inom sina respektive områden.
Den årliga summan förändras med de så kallade basbeloppen.
– Långtidsstipendierna har blivit ett av de viktigaste redskapen för att stödja enskilda konstnärskap som skapar djup och mångfald i svenskt kulturliv. Att stipendierna ofta har en avgörande betydelse för konstnärernas fortsatta arbete visar också den uppföljning som Konstnärsnämnden gjort, säger Konstnärsnämndens ordförande Gunilla Kindstrand i ett pressmeddelande.

Ella Lemhagen, 48 år, är född och uppvuxen i Uppsala, och debuterade 1996 med lånfilmen Drömprinsen – Filmen om Em. 1999 slog hon igenom på bred front med filmen Tsatsiki, morsan och polisen, som belönades med fem Guldbaggar. Hon har också tilldelats priset Gullspiran för sina insatser inom svensk barnfilm.

Almungebon Susanna Åkerlund, som kanske mest är känd under sitt artistnamn SU-EN, är koreograf och butodansare. Hennes föreställningar turnerar ofta utomlands, och i Uppsala har de bland annat uppförts på scener som Uppsala Stadsteater och Konserthuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!