Stolthet mot fördomar

I morgon startar Uppsala Pride och när festivalen skulle välja klubb för festligheterna hamnade uppdraget hos två studenter med förkärlek för förklädnader.

11 november 2011 10:00

Tobias Ström och Agnes Osvald läser andra terminen på sjuksköterskeprogrammet och fördelar sin tid mellan studierna, insparksplanerande och nationsarbete.

I våras började de prata om att det skulle vara kul att anordna en klubb, men inte vilken klubb som helst ... HBTQ(A)-klubben Puls fyllde sitt första dansgolv på Östgöta nation den 23 september.
- Vi ville ha en queerklubb eftersom det är dåligt utbud på det i Uppsala. Det fanns ju bara Wilde, som är jättebra, men de har bara klubb ett par-tre gånger per termin, börjar Tobias Ström och Agnes Osvald fortsätter:
- Puls är mer ett komplement till Wilde än en konkurrent, så vi har försökt lägga datumen så att vi har varannan gång.

Wilde är Kalmar nations queerklubb och alltså tidigare Uppsalas enda. Men att en HBTQ(A) i Sveriges största studentstad är för lite blev tydligt när Puls öppnade dörrarna den där första kvällen.
- Det sa bara "boom" och sedan kunde man inte röra på sig, berättar Tobias Ström om premiärkvällen som drog fulla hus med 550 personer.

Det är många förkortningar i Puls klubbeskrivning och inte alltid helt enkelt att hålla reda på vad som betyder vad. Kanske vet de flesta att H står för homosexuell, B för bisexuell, T för transperson och Q för queer. Men vad betyder A egentligen?
- Vi säger att det är en HBTQ(A)-klubb och A:et står för Allierade, alltså de som inte är H, B, T eller Q utan bara sympatiserar, förklarar Agnes Osvald.

Och den där förkortningen, som är satt inom parentes eftersom den inte är så frekvent använd ännu, är viktig för klubben som beskriver sig som "öppen för alla, oavsett hur man identifierar sig".
- Om det bara är en gayklubb så är den ju inte öppen för alla. Jag känner själv som homosexuell att när man går ut så vill man gå till en klubb som vare sig exkluderar homo- eller heterosexuella, säger Tobias Ström.

Men förutom högt i tak och bokstavskombinationen i klubbeskrivningen så skiljer sig Puls i det stora hela inte något från andra nationsklubbar. Det skulle vara samarbetet med RFSL och RFSU i Uppsala som närvarar på klubben där de delar ut kondomer och informerar om sex.
- Det är svårt att säga vad en HBTQ(A)-klubb är. Folk vill bara ha kul och dansa och det är inte något som har med den sexuella läggningen att göra, säger Agnes Osvald.

Tobias Ström berättar om den sex gånger en meter stora prideflagga som hans arrangörskompis har sytt för hand till klubben och som har blivit dess kännetecken.
- Haha, ja men symaskinen gick sönder så jag satt här en hel kväll och sydde. Den ser lite hemmagjord ut, men blev fin!
Flaggan som vanligtvis hänger i taket när Puls huserar på Östgöta nation kan i morgon kväll ses på Drabanten, där klubben blir Pridefestivalens egen. Då gör även de två arrangörerna debut som DJ:s och musiken som spelas är Puls egna, samma som hörs dånande från nationen en fredagskväll i månaden.

Tobias Ström och Agnes Osvald gillar som så många Uppsalastudenter att klä ut sig när de går på fest, så det är ingen slump att fredagsklubben alltid har ett tema. Mustasch- och halloweentemana är avklarade och härnäst, den 18 november, ja då blir Puls rosa.
- Man behöver inte klä ut sig om man inte vill, men någon lär ju komma i en rosa onepiece, säger Tobias Ström med ett skratt.

Uppsala Pride 2011

Årets Uppsala Pride äger rum på lördag och söndag i Drabanten mitt emot järnvägsstationen. Årets tema är "Familj".

Utöver Puls klubbfest bjuder festivalen också bl a på performancekonst, föredrag, filmvisningar och panelsamtal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!