Standardmässig action med Jolie

Angelina Jolie är bra som actionhjälte på höga klackar, men i stort är Salt för genomskinlig och standardmässig.

3 september 2010 10:00

Det är som att gå tillbaka till någon gammal James Bond. Filmen startar med att CIA-agenten Evelyn Salt (Angelina Jolie) torteras (i bikini förstås) i Nordkorea för att sedan utväxlas. Väl tillbaka i USA utpekas hon själv under ett för med en avhoppad ryss som spion. En vild jakt drar igång. . .

Det är mycket som är gammelstandard i Salt. Det allra mesta känns igen i form av biljakter, klättring på husfasader, mycket skjutande och tänkta överraskningar. Man har väckt till liv det kalla kriget igen och kallar vid ett tillfälle till och med Ryssland för Sovjetunionen. Lite omväxling mot allt som handlat om kriget mot terrorismen blir det förstås.

Och det är väl detta som många vill se i en agentfilm. Angelina Jolie är förvånansvärt bra i sin roll också och är väl så macho även när hon springer på höga klackar i jakten. Fast hon var vassare som Lara Croft i Tomb Raider.
Det är lite roligt att se slutstriden i Vita Huset, och vissa scener är snyggt gjorda. Spännande blir det dock aldrig, där är det alltför genomskinligt gjort. Men man slipper också glädjande nog det mesta av den storvulna amerikanska patriotismen.

Salt
Regi: Phillip Noyce
Filmstaden. Manus: Kurt Wimmer. Foto: Robert Elswit. Musik: James Newton Howard. I rollerna: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, m fl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!