Sista språkspalten för säsongen. Låt mig ge ett boktips, en utmärkt present. Som en reaktion på Donald Trumps seger i valet förra året skrev den amerikanske historieprofessorn Timothy Snyder en behändig liten bok vid namn ”Om tyranni. Tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet”.
Ur boken finns åtskilligt värt att lyfta fram. Men i det här sammanhanget nämner jag särskilt tankarna om språk. ”Var aktsam om språket” lyder den nionde av de tjugo uppmaningarna. Timothy Snyder skriver om vikten av att undvika klyschor och i stället hitta ett eget sätt att formulera sig. Annars är man snart fången i maktens verklighetsbeskrivning. ”När vi upprepar samma ord och uttryck som förekommer i medierna varje dag, accepterar vi att ett större ramverk saknas,” skriver han. Fritt tänkande kräver fler begrepp. Och hur skaffar man sig dem, enligt Snyder? Man läser. ”Gör ett allvarligt försök att hålla dig borta från internet”, uppmanar han. ”Läs böcker.”
”Spetsa öronen efter farliga ord” heter ett annat stycke, om hur auktoritära regimer utnyttjar språket för egna syften. Tänk bara hur ”fake news” nu används med de mest varierade och obegripliga innebörder! Men det har fått fäste.
Snyders bok är liten till omfånget, stor till innehållet. Inte bara det att den med isande klarhet beskriver hotet demokratin står inför – den ger också en hållning, nästan en mindre livsfilosofi, att anamma i dessa tider. Den ger hopp.
Och det är väl en julgåva bättre än de flesta.
Daniel Erlandsson skriver språkkrönika i UNT. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se