Dubbla bud om pannkakor

Att grädda eller steka, det är frågan för språkkrönikören Daniel Erlandsson.

Foto:

Språkspalten2019-05-14 12:00

Jag fick en vardagsnära språkfråga; de brukar kunna engagera. Gräddar man pannkakor, eller steker man dem?

Försöker man hitta ett korrekt svar, det vill säga söker stöd i ordböcker, så landar man antagligen i att pannkakor gräddas. Å andra sidan är det sannolikt vanligare att människor säger att de steker pannkakor. Svaret pekar alltså i två riktningar.

Grädda innebär definitionsmässigt att man ger något en brynt yta och fast konsistens genom att man hettar upp det. Mjöl är vanligtvis en ingrediens i rätten som gräddas.

Nästan alltid sker gräddningen i ugn. Det gäller ju dock inte pannkakor (förutom ugnspannkaka förstås). Här finns därför förklaringen till glidningen från grädda till steka pannkakor. Eftersom en stekpanna normalt används till stekning ligger det nära till hands att låta det gälla också pannkakor. Tankemönstret är att man steker i en stekpanna och gräddar i en ugn. Tillagningsmetoden och inte typ av matvara får vara vägledande.

Båda varianterna måste få grönt ljus, även om det bryter mot en mer egentlig innebörd av ordet grädda.

Ordet pannkaka har för övrigt också haft betydelsen ”odåga” eller liknande. Vilket kan förklara det till synes underliga uttrycket ”marsch pannkaka” som föräldrar säger till barnen när de direkt ska gå till sängs till exempel. I dag har det väl en lätt skämtsam klang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!