Rör ihop "var" och "vart" – om du vill irritera någon

Varför har många svårt att skilja på "var" och "vart"? UNT tar hjälp av experten, som ändå har hopp för svenskarnas språkkänsla.

Ina Lundström och Hanna Hellquist kom nyligen tvåa i SVT:s "På spåret", där "Vart är vi på väg?" är den stående frågan. Språkspaltens läsare hör ofta av sig om sammanblandning mellan var och vart.

Ina Lundström och Hanna Hellquist kom nyligen tvåa i SVT:s "På spåret", där "Vart är vi på väg?" är den stående frågan. Språkspaltens läsare hör ofta av sig om sammanblandning mellan var och vart.

Foto: SVT

Språk2022-03-09 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Språkspalten

Den vanligaste frågan till UNT:s språkspalt är den om "var" och "vart" – och varför många blandar ihop orden. En av de läsare som hört av sig är Örjan Sandberg, som reagerar starkt när han hör det felaktiga "vart är du?". "Blir då 'var ska du' konsekvensen?", undrar han.

Användningen av var och vart i svenskan är en fråga som engagerar. David Håkansson, professor i Nordiska språk vid Uppsala universitet, reder ut:

– I skriftspråket föreskriver normen att var används i fråga om befintlighet medan vart används för att beteckna mål: Var bor du?  respektive vart ska du gå?, förklarar han. 

Glasklart, alltså. Men ändå inte:

– Även om den skriftspråkliga normen framstår som enkel är det svenska talspråket betydligt mer varierat på denna punkt, och i flera delar av Sverige används i talspråket samma adverb för att ange såväl befintlighet som mål. Det kan då handla om att vart används både för att ange befintlighet och mål men också om att var är det naturliga uttrycket för både befintlighet och mål. I delar av norra Sverige kan vars också användas i båda betydelserna, berättar David Håkansson vidare.

Att i talspråk använda "var" för båda faller sig faktiskt helt naturligt för David Håkansson själv – och undertecknad – som båda kommer från södra Sverige. I Mälardalsregionen, däremot, verkar bruket av vart i fråga om befintlighet (vart bor du?) ha blivit vanligare i modern svenska. 

– Ibland påstås det att bruket av vart i fråga om befintlighet skulle visa att distinktionen mellan befintlighet och mål håller på att gå förlorad i svenskan, men så är knappast fallet, säger David Håkansson och ger ett exempel: 

I valet mellan där och dit är språkkänslan helt tydlig: Var bor du? Där. (Inte dit). Vart ska du gå? Dit. (Inte där). Befintlighet och mål skiljer vi alltså fortfarande på i den svenska grammatiken.

Men varför gör folk fel, om vi har språkkänslan kvar? Det har med talspråket att göra. När det gäller val mellan språkliga former som finns i skrift men inte används i talspråk kan osäkerhet uppstå. 

– Ofta passerar sådant ganska obemärkt. Men användningen av vart i fråga om befintlighet noteras! 

För den som vill undvika irritation i den språkliga kommunikationen är det alltså bäst att följa den traditionella skriftspråksnormen, råder David Håkansson.

Har du en språkfråga?  Skicka den till sprak@unt.se!