Här är medeltidens vanligaste namn

Magnus, Johan, Björn och Sven var fyra av de vanligaste namnen i Sverige för 900 år sedan. Det framgår av Uppsalaprofessorn Lasse Mårtensson nya bok "Personnamn i de medeltida svenska runinskrifterna"

Lasse Mårtensson, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet, har kartlagt personnamn i medeltida runinskrifter.

Lasse Mårtensson, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet, har kartlagt personnamn i medeltida runinskrifter.

Foto: Mikael Wallerstedt

Språk2024-10-14 20:00

Lasse Mårtensson har fördjupat sig runinskrifter från 1100- och 1200-talen. Dessa är färre än de viktingatida, samtidigt som de är mycket varierade – här finns allt från klotter i kyrkputs till stora gravmonument.

Bland mansnamnen hör de inlånade Magnus och Johan till de populäraste i konkurrens med de inhemska Björn och Sven. Kvinnonamnen är få och det går inte att urskilja några tydliga tendenser. Däremot står det sedan tidigare klart att namn som Kristina, Margareta, Ingeborg och Ragnhild var vanliga senare under medeltiden.

Mårtensson presenterar också tolkningar av ovanliga namn som kvinnonamnet Bänkfrid. Det bör enligt honom ha betydelsen "den som pryder bänken".

Boken ges ut av Isof (Institutet för språk och folkminnen) i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!