Twitter blir X – Uppsalatwittrare starkt negativa

Sedan entreprenören Elon Musk köpte den sociala plattformen Twitter har mycket förändrats. Nu har Twitter bytt namn till X – och många ser det som ytterligare ett led i plattformens förfall.

Entreprenören Elon Musk blev hösten 2022 Twitters ägare och vd. Sedan dess har många förändringar skett på plattformen, bland annat gällande algoritmer och möjlighet till reklamintäkter. I en tweet den 25 juli meddelade Musk att Twitter skulle byta namn till X. Det är enligt Musk en del i projektet att skapa "the everything app".

Entreprenören Elon Musk blev hösten 2022 Twitters ägare och vd. Sedan dess har många förändringar skett på plattformen, bland annat gällande algoritmer och möjlighet till reklamintäkter. I en tweet den 25 juli meddelade Musk att Twitter skulle byta namn till X. Det är enligt Musk en del i projektet att skapa "the everything app".

Foto: Michel Euler

Sociala medier2023-08-05 16:30

Sedan Elon Musk köpte Twitter i höstas har olika förändringar sakta men säkert smugit sig in. Samtidigt har kontroversiella twittrare som Donald Trump och Kanye West fått sina konton återaktiverade.

Men den största förändringen i plattformens historia kom i förra veckan: Twitter, den blå ikonen med en vit fågel på, blev X, en vit bokstav på en svart bakgrund.

Förändringen har fått starka reaktioner på plattformen. UNT frågar tre stora Uppsalatwittrare vad de tycker om saken.

undefined
Pavlos Cavelier Bizas är kommunpolitiker för Socialdemokraterna och har twittrat i elva år.

Pavlos Cavelier Bizas har efter elva år på appen närmare 6 400 följare. Han tycker bytet av Twitters namn och logga är tråkigt.

– Loggan är ju väldigt förknippat med appen och har nästan ett sentimentalt värde. Twitter är en kanal som har en stor betydelse i samhällsdebatten med en unik närhet mellan journalister, makthavare och vanliga medborgare. Det känns därför märkligt att en miljardär bara kan köpa upp Twitter och göra så stora förändringar utifrån sin egen spontana känsla, säger han.

Pavlos kommer ändå inte bojkotta appen.

– Det är en stor förändring, men samtidigt kommer ju grundfunktionen finnas kvar och jag kommer fortsätta twittra. Men vad ska man kalla en tweet nu? 

undefined
Sakine Madon, UNT:s politiska chefredaktör, har inga planer på att sluta twittra.

Även här på UNT finns en stor twittrare: Sakine Madon, politisk chefredaktör, har närmare 68 000 följare. Hon är inte orolig för plattformens framtid.

– Jag har inte reflekterat så mycket över bytet av logga, eftersom Twitter fungerar som tidigare. Jag har varit ute på nätet sedan 1990-talet och plattformar kommer och går. Om Twitter skulle bli sämre lär något nytt dyka upp, jag är inte särskilt orolig. Det kommer alltid finnas ett behov av diskussion och debatt, utan godtycklig censur och alltför störande algoritmstyrning.

undefined
Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, är Uppsalas största Twitterprofil med sina 560 000 följare.

Ashok Swain är med sina nästan 560 000 följare den klart största Uppsalatwittraren. Han är negativ till förändringen.

– Personligen gillar jag inte att Twitter ska heta X. X låter inte som en sociala medier-plattform för att diskutera och debattera seriösa och viktiga frågor. Men det bekymrar mig mer ifall Elon Musks politiska åsikter och tillbakatagande av personer som Trump och Kanye West till Twitter/X skrämmer bort akademiker och journalister från plattformen.

Samtidigt ser Ashok inte att han kommer sluta med Twitter/X i närtid.

– Det finns inget annat tillgängligt alternativ med liknande funktion. Men det kanske kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!