När pandemin var ett faktum i mars 2020 blev det plötsligt kö på att få låna Albert Camus "Pesten" från 1947. Romanen sålde också slut i bokhandlarna och det blev uppenbart att i oron kring vad som höll på att hända i vår omvärld sökte sig människor till skönlitteraturen för att bättre förstå.
Den nya kursen "Fakta och fiktion: Vetenskap, samhällskriser och individens roll i skönlitteraturen" på Uppsala universitet springer ur denna tid när frågorna om det nya viruset var många och svaren få. Lite förenklat går kursen ut på att studenterna ska läsa och diskutera romaner som ett sätt att förbereda sig för nya pandemier och klimatkriser. Julie Hansen är docent i slaviska språk och kursansvarig.
– Idén till kursen växte fram när pandemin tvingade oss att gå över till distansundervisning. Då hade vi online en serie litteratursamtal på temat ”Isolering och inre kraft” för universitetsanställda. Vi läste och diskuterade skönlitterära texter om pandemier.
De som deltog i samtalen var från vitt skilda fakulteter såsom medicin, naturvetenskap, juridik och litteratur.
– Eftersom vi som var med kom från så olika ämnesområden fick vi en mångfald av perspektiv på den kris vi genomlevde, vilket vi märkte gav oss ny kunskap.
Samtidigt utlystes medel för en satsning på tvärvetenskapliga kurser och Julie tillsammans med fyra kollegor från olika institutioner lämnade då in en ansökan för en tvärvetenskaplig kurs om kriser med skönlitteratur som utgångspunkt.
I tisdags drog kursen, som går på deltid, igång. Femton deltagare är anmälda och ska inledningsvis läsa och diskutera tre katastrofromaner. Studenterna får också läsa populärvetenskapliga texter och jämföra hur olika texter kommunicerar om pandemier och klimatet.
– Skönlitteratur lär oss att föreställa oss andra världar, förstå andra kulturer och bli mer medvetna om hur vi som individer och som samhällen reagerar på kriser. Genom att läsa hur olika genrer kommunicerar kring kriser får man också lära sig att skilja fakta från fiktion, konspirationsteorier från vetenskap, säger Julie Hansen.
Skulle Sverige ha klarat pandemin bättre om människor hade läst fler katastrofromaner?
– Som litteraturvetare så tror jag definitivt att samtal om litteratur kan leda till kunskaper och förståelser som kan hjälpa oss i krissituationer.