Hans Alfredson gick bort 10 september i fjol. Sedan dröjde det inte länge förrän Regina med teaterchefen Maria Björk i spetsen frågade mångsysslaren Jacke Sjödin om han kunde tänka sig att göra en föreställning med utgångspunkt i Hasse Alfredsons och Tage Danielssons mångåriga samarbete.
– På teatern visste de förstås att Hasse och Tage är mina stora idoler sedan barnsben. Så det är klart att jag tackade ja, säger Jacke Sjödin.
Premiären är satt till 20 september. Meta Roos, sångerska och revyartist, och Per Wickström, mångsysslande underhållare, bistår Jacke Sjödin på scenen tillsammans med Mikael Skoglund Trio.
Det är ett gäng som Jacke Sjödin har samarbetat med en hel del genom åren. De har haft några träffar och främst diskuterat vilka av Hasse och Tages alla musikaliska örhängen som ska tas med.
– Det blir förstås en hel del musik blandat med berättelser och anekdoter som kanske inte är alldeles kända. Låtarna ska vi försöka göra på ett lite annorlunda sätt så att de inte bara blir upprepningar, vi vill överraska.
Däremot blir det inga plankningar av Hasse och Tage-sketcher.
– Nej, det skulle nog bli som sämre versioner av originalen. Alla revynummer har ju inte heller åldrats med behag, det gäller förresten även låtarna.
Även om manus till showen är långt ifrån klart så ser Jacke Sjödin en mysig och ganska opretentiös kväll framför sig.
– Jag försöker som vanligt att skapa något som jag själv skulle vilja gå och se. Det är mitt motto, säger Jacke Sjödin.
Själv var han inte mer än åtta nio år när han fastnade för Hasse och Tage.
– Skivorna med inspelningar från revyerna gick ofta hemma hos mamma och pappa. Jag minns att jag hörde skratten och applåderna och att jag blev som förhäxad. Jag ville ta mig in i den världen och som tur var så blev det ju så också. De har betytt otroligt mycket för mig genom alla år. De har gett mig massor med inspiration plus att jag lånat och stulit från dem.
Hasse och Tage hade sin storhetstid på 60- och 70-talet. Hur ser målgruppen för showen ut?
– Jag gissar att det blir en blandning av 70-plussare och en del medlålders nördar som jag själv, säger Jacke Sjödin.
Han ligger sin vana trogen lågt och är inställd på att det blir ett mindre antal föreställningar.
– Jag säger som Torgny Lindgren: pessimismen är en praktisk livshållning, då blir man aldrig besviken.