Fredrik Lindström är Uppsalas dialekt på spåret

"Dialekten i Uppsala är mindre tydlig än i många andra städer. Men visst finns det uttryck och uttal som sticker ut", säger underhållaren Fredrik Lindström som i vår besöker UKK i Uppsala med sin nya föreställning "Stora dialektshowen".

Yviga gester och ett välsmort munläder – Fredrik Lindström har blivit folkkär som domare i SVT:s "På spåret", men han kan också lägga ut texten om dialekter och språkutveckling.

Yviga gester och ett välsmort munläder – Fredrik Lindström har blivit folkkär som domare i SVT:s "På spåret", men han kan också lägga ut texten om dialekter och språkutveckling.

Foto: TT

Show2023-12-05 11:00

Showen är nyskriven och bygger till en tredjedel på reflexioner kring dialekten på den ort som besöks. Frågan är vad som finns att säga om Uppsala?

– För att förtydliga det hela kommer jag att bredda perspektivet till uppländskan. Det är samma som när jag gör showen i Linköping, då är det snarare östgötskan än sättet man pratar på specifikt i Linköping som står i fokus, säger Fredrik Lindström.

Han medger att showen i Uppsala kräver lite mer finlir än i många andra städer, som Piteå eller Norrköping.

– Uppsalas dialekt är inte jättetydlig, det upptäckte jag själv när jag bodde i Uppsala några år i slutet på 80-talet och början på 90-talet. Samtidigt har jag samlat på mig en hel del roliga exempel på uttryck, ordval och betoningar som kommer till användning i showen.

Inspirationen kommer bland annat från en ex-flickvän och en före detta svärmor med rötterna i Uppsala.

Fredrik Lindström har dessutom en akademisk grund att stå på. I början på 1990-talet var han som många vet doktorand vid Institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet. Han hann åtminstone påbörja en avhandling om utvecklingen av ett riksspråk i Mälardalen innan genombrottet kom med "Hassan" i P3 och det blev show, film, tv och radio för hela slanten.

Det gör att Eskilstunasonen verkligen bottnar i det, som han med egna ord, bakar en "infotainment-kaka" av i showen. Dialekter och språkutveckling har han bra koll på, inte minst uppländskan.

Varför förknippas Uppsala inte med en tydlig dialekt?

– Det finns säkert flera förklaringar, den mest uppenbara har att göra med universitetet och studenterna. Det är en stad med stor inflyttning och rörlighet. Samtidigt finns det faktiskt gott om Uppsalabor som talar med utpräglad dialekt, även om det inte är de som hörs och syns mest.

Fredrik Lindström ser samma fenomen i andra universitetsstäder, som Lund.

– Där skorrar ju akademikerna knappt länge. Kontrasten mot Malmö är stor, säger Fredrik Lindström och brer på med grötig skånska. 

Ändå kan ingen svensk helt dölja sina dialektala rötter. När känslorna tar över och vi blir arga eller glada hörs ursprunget. Plötsligt kan vi inte längre styra satsmelodin och betoningen, hävdar Fredrik Lindström.

undefined
Fredrik Lindström är på gång med en ny föreställning, "Stora dialektshowen". Till UKK i Uppsala kommer han 20 april 2024.

I showen drar han resonemanget till sin spets.

– Jo, jag har med en anekdot om en tjej från Östergötland som talar rikssvenska i normala fall. Men när hon har sex så övergår hon stegvis till omisskännlig östgötska. Det uppskattas inte av partnern, så mycket kan jag säga.

Det är med andra ord upplagt för en show med både skämt och allvar, precis som Fredrik Lindström vill ha det. Underhållning och folkbildning behöver inte utesluta varandra.

– Nej, snarare går ett budskap fram bättre om det är roligt och underhållande också, säger Fredrik Lindström, som jobbat på samma sätt i SVT-succéer som "Värsta språket" och "Svenska dialektmysterier".

undefined
Fredrik Lindström övergav i början på 1990-talet planerna på att skriva klart sin avhandling på Uppsala universitet. I stället blev han underhållare. Genombrottet kom i SR-programmet "Hassan" tillsammans med bland andra Henrik Schyffert och Kristian Luuk.

Det blev aldrig någon avhandling, men du har ändå fått bra utdelning på dina studieår i Uppsala.

– Verkligen, men jag hade faktiskt ingen tydlig plan med det akademiska. Institutionen sökte doktorander, jag tyckte ämnet var kul, samtidigt som jag hoppades få tid till annat jag var intresserad av. Och så blev det. Några år senare kunde jag ju också kombinera mitt intresse för språk och dialekter med underhållning.

Fotnot: Den 20 april 2024 kommer Fredrik Lindström med sin sidekick Helena Lindegren till UKK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!