Forkarby drabbat av ondska

Björnen Theo löser mysterier i Forkarby norr om Ulva kvarn. Det är nämligen där serietecknaren Daniel Thollin bor numera.

Ur serieboken "Theo och Uppsalas väktare".

Ur serieboken "Theo och Uppsalas väktare".

Foto:

Serier2018-03-17 11:00

Främst tecknar Daniel Thollin äventyrsserier med skräck och mystik. När han flyttade till Forkarby, en av Upplands äldsta byar med vikingabosättningar och runstenar, vaknade en ruskig historia till liv som nu blivit en seriebok.

Detta är det sjunde seriealbumet om Theo. De tidigare var ett samarbete med Ola Skogäng, mysterielösarbjörnens skapare.

– Jag fick hans välsignelse att göra en egen historia om Theo, säger Daniel Thollin.

I Forkarby kommer Theo i kontakt med tre katter som kallar sig Uppsalas väktare. Trion ber honom om hjälp med att stoppa ett monster som attackerar människobarn. Det är storyn i korthet.

Daniel Thollin är inbjuden att hålla föredrag om sitt serieskapande på Stockholms Internationella Seriefestival 5–6 maj. Och på lördag 17 mars signerar han "Theo och Uppsalas väktare" i butiken Seriezonen i Uppsala. I berättelsen dyker figurer upp från den mytologiska serievärlden i "1000 ögon", som också utspelar sig i Uppsalatrakten.

– 1000 ögon handlar om mysterier kring gamla runstenar som är sigill och håller ondskan borta. Den här kretsar också kring runstenar och deras betydelse, berättar Daniel Thollin.

Han har gjort ett tiotal seriealbum på svenska och flera på engelska, men det här är bara det andra han gör helt på egen hand.

– Det är roligt och utvecklande att vara flera i den kreativa processen, men det är också roligt att helt själv få välja vart jag vill gå med historien, säger han.

Daniel Thollin har varit intresserad av serier ända sedan han var gammal nog att hålla i en serietidning och han har tecknat nästan lika länge. Han gick Hofors serietecknarskola, men det mesta har han lärt sig genom att studera andra serieskapare.

Vad är grejen med serier?

– Det är ett medium där man kan göra vad som helst egentligen. Det är lockande. Film har begräsningar i teknik och budget, men i serier är det bara din fantasi som sätter gränser. En utmaning är att man måste balansera vad som berättas i bild respektive text, svarar han.

Allra mest har Daniel Thollin inspirerats av Mike Mignola, mest känd för serien om superhjälten Hellboy. En annan favorit är Bernie Wrightson, vars skräckserier bygger på Stephen Kings noveller.

– Stephen Kings berättande kombinerar skräckelement med den mänskliga faktorn och relationer. Det är viktigt för en bra historia, konstaterar Daniel Thollin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!