– Det är så kul att testa olika sätt att kommunicera på, snabbt, just här och nu och aldrig på samma sätt igen, säger Gustav Uddgård, en av medlemmarna i Uppsalabaserade improvisationsgruppen Teater Prego när han ska beskriva varför han gillar denna teaterform så mycket.
Tillsammans med ytterligare tre av gruppens sammanlagt nio medlemmar, Sandra Jogenby, Maximilian Hansen och Linnea Thörnqvist, samt själva Reginateatern är han värd och producent för festivalen. Den ska innehålla både workshops och föreställningar.
Förutom deltagare från Sverige kommer det också grupper från Pakistan, Kanada, Rumänien, Egypten, Israel, England, Skottland, Finland, Danmark, Nederländerna, Frankrike och Polen.
– Grupper från hela världen har möjlighet att söka till festivalen. När vi sedan gör ett urval försöker vi få deltagandet jämställt, säger Sandra Jogenby.
– Vi har ett fantastiskt urval i år. Våra ambitioner är att de måste komma från olika håll i världen och ge olika former av improvteater, säger Gustav Uddgård.
Improvisationsteater eller improv (alternativt improve, som egentligen betyder förbättra) som är den engelska termen för denna typ av scenkonst, betyder att skådespelarna gör allt på impuls i stunden, helt utan vare sig repetitioner före eller manus.
– Det bästa med den här teaterformen är att man inte behöver lära sig några repliker utantill, säger Sandra Jogenby.
I många fall interagerar improvisatörerna med publiken, inhöstar förslag på teman eller ledord som de sedan hittar på scener omkring. Det bygger på samspel mellan aktörerna i gruppen, att de är bra på att lyssna på varandra. Ingen vet vartåt det barkar med handlingen i en improvföreställning.
– Teater Pregos specialité är superkorta sketcher, medan andra grupper föredrar att göra längre, ungefär trettio minuter långa föreställningar, berättar Linnea Thörnqvist.
Improvisationskonsten är förmodligen lika gammal som teaterkonsten överhuvudtaget. På 1980-talet tog kanadensaren Keith Johnstone teatersport till Sverige. Det innebar att lag tävlade med improvisation som medel om att vinna publikens gunst. Svenska teatersportförbundet bildades med skådespelaren Helge Skoog som entusiastisk ordförande. I dag finns det flera teoribyggare inom improv och grupperna på olika håll i världen gör det på olika sätt. Det finns humoristiska underhållare i improve comedy, de som skapar deckare eller som tävlar i skicklighet.
Festivalen i Uppsala är dock ingen tävling. Grupperna ger offentliga föreställningar. Publiken kan få delta i workshops som ges. Och workshopsledarna sätts samman i en speciell grupp där de inte känner varandra tidigare och ändå får göra en improvföreställning tillsammans.
– Vi har alla gått Bolandsskolans teaterlinje en gång i tiden där det ingick mycket improvisation. Efter skolan var slut saknade vi det så mycket. Därför bildade vi Teater Prego 2009, för få fortsätta med teaterformen, säger Maximilian Hansen.
– Den är ärlig, ger en sorts sanning i stunden och med den lär vi oss att bejaka våra misstag, säger Linnea Thörnqvist.
– Både befriande, underhållande och jättekonstigt kan det bli på scenen. Det roligaste är att publik i alla åldrar verkar roas av improv!
Evenemanget pågår 21 - 21 mars och har stöd från Uppsala Kommun, Region Uppsala, Kulturfonden för Sverige och Finland och Rumänska kulturnstitutet.