Karin Boye och scones på Reginateatern

Nästa Philosophy Tea handlar om Karin Boyes dystopi Kallocain. Peter Wallensteen ser likheter med världsläget i dag.

Peter Wallensteen är seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Han startade Philosophy Tea på Reginateatern 2014.

Peter Wallensteen är seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Han startade Philosophy Tea på Reginateatern 2014.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Scen2018-01-31 15:53

Seniorprofessor Peter Wallensteen startade Philosophy Tea på Reginateatern 2017. Tisdag den 6 februari drar den nionde terminen i gång.

Betraktar du Karin Boye som filosof?

– Vi har en bred definition som omfattar personer som tänkt i stora frågor om världen och framtiden och uttryckt det på ett bra sätt.

Varför är dystopin Kallocain aktuell idag?

– Efter en lång period av ökad demokrati har det nu svängt åt andra hållet. Världen är på väg åt ett mer auktoritärt håll med inslag av att manipulera medborgarna och styra medierna. Karin Boye tog intryck av Sovjetunionen och Tyskland när hon skrev Kallocain 1940. Det är värt en diskussion om likheter och olikheter.

Vad ska ni fokusera på?

– Hur boken är konstruerad, var hon fått idéerna ifrån och vad den har för relevans i dag.

Rubriken "A world whithout feeling", vad anspelar den på?

– Karin Boye beskriver en kall värld där känslor är oviktiga. Det som spelar roll är produktivitet för statens bästa, ett grumligt kollektivs bästa som gynnar ett omänskligt system.

Har jag glömt fråga något viktigt?

– Ja, man får scones och te också, så det är ingen förlustaffär att gå dit. Och vi håller på prick en timme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!