När det blev bestämt att stadsteatern skulle plocka in en frilansande manlig skådespelare i sextioårsåldern till regissören Viktor Tjernelds uppsättning av den tyske samtidsdramatikern Roland Schimmelpfennigs pjäs ”Gyllene Draken” kom regissören att tänka på sin pappa – också känd som skådespelaren Tomas Tjerneld.
Tomas Tjerneld kände sig smickrad och tackade ja till rollen, med reservation för att han kanske skulle förstöra sonens uppsättning. Observera att bisatsen är skämtsam jargong mellan far och son. Med tanke på Tomas Tjernelds gärning som skådespelare, senast som en av de bärande rollerna i komediserien ”Ack Värmland” på Tv4, så finns det inga skäl att oroa sig.
– Vi har inte haft några problem med att acceptera varandras roller, det vill säga att Viktor regisserar och att jag är en av hans skådespelare, säger Tomas Tjerneld. Det har gått lika bra som det gjorde när vi en gång i tiden övningskörde tillsammans.
Viktor Tjerneld kommer från en skådespelarfamilj – storasyster Matilda Tjerneld och mamma Katarina Söderberg är precis som pappa Tomas skådespelare – och en gång i tiden hade han själv tankar på att bli skådis.
– Men teatern var min egen upptäckt, säger Viktor Tjerneld. Jag började intressera mig för teater och skådespelaryrket först när jag gick på gymnasiet, innan dess höll jag på med musik och jag tänkte aldrig syssla med teater, det fanns inte en chans.
Tomas Tjerneld däremot hade knappt sett en teaterföreställning när han en gång i tiden började spela teater.
– Jag jobbade lite i hamnen i Karlstad, men satt mest hemma och degade innan jag hittade en uppslagen tidning med en annons om en teaterstudio, säger han. Det var nog morsan som såg till att jag såg den annonsen.
Senare blev det Scenskolan för Tomas Tjerneld som under årens lopp setts i många filmer och föreställningar, främst på Västmanlands Teater i Västerås där han har varit verksam både som skådespelare och regissör. Han har bland annat regisserat sin fru Katarina Söderberg och vet därför sedan tidigare hur det är att jobba med en familjemedlem.
– När båda ens barn väljer teatern så förstår man att det inte bara har varit en massa gnäll över jobbet hemma vid köksbordet, säger Tomas Tjerneld.
När Viktor Tjerneld var en aspirerande skådespelare var det ombytta roller, då var det i stället Tomas Tjerneld som stod för regin när han hjälpte sonen med olika scener.
Så småningom hittade Viktor Tjerneld sin plats på teatern i rollen som regissör.
Viktor Tjerneld är skolad i Danmark och hans regidebut i Sverige var med Euripides klassiska drama ”Medea” på Uppsala stadsteater för två år sedan – samma teater som hans mamma en gång i tiden gjorde sin skådisdebut på redan som sjuåring.
– Utmaningen med ”Medea” var att visa att en så pass gammal text är relevant också för vår samtid, säger han. ”Gyllene Draken” däremot är skriven av en samtida dramatiker så nu blir uppgiften snarare att få fram poesin i vår vardag.
”Gyllene Draken” har en asiatisk restaurang som berättarnav. När en ung papperslös kines på restaurangen drabbas av tandvärk blir det upptakten till en historia där flera människors öden flätas ihop.
Fem skådespelare, varav Tomas Tjerneld alltså är en, spelar flera roller, men alla roller tar avstamp i skådespelarna själva.
– I stället för att låtsas att vi är de olika karaktärerna så visar vi upp dem för publiken, säger Tomas Tjerneld.
Det är med andra ord fem skådespelare i rollen som skådespelare som kommer in på scen och som under föreställning sedan växlar mellan olika roller.
– Utmaningen med ”Gyllene draken” är att spela den rakt och enkelt och inte krångla till den, säger Viktor Tjerneld. Just att man krånglar till pjäsen är ett fel som andra regissörer ibland har gjort.
Roland Schimmelpfennig är en av Tysklands mest spelade samtidsdramatiker och hans pjäser har de senaste åren spridit sig som en löpeld över Europa. ”Gyllene Draken” beskrivs av Viktor Tjerneld som en ”vuxen thriller” där publiken får vara med och pussla ihop handlingen.
– Schimmelpfennig sysslar med en slags magisk realism, säger Viktor Tjerneld. Han döljer aldrig att det är fiktion, men får det ändå att kännas realistiskt.
"Gyllene Draken" har premiär i dag lördag 10 februari och spelas till och med 3 mars, men Viktor Tjerneld har nu gjort sitt och lämnar därför produktionen. Tomas Tjerneld och sonen går alltså skilda vägar, åtminstone i yrkeslivet, men säger sig gärna arbeta tillsammans igen.