Romantiskt, mjukt och skoningslöst

Torsdagskvällen på reggaefestivalen bjöd på en ojämn spelning av Misty In Roots och en ny triumf för Gentleman, skriver Stefan Warnqvist.

6 augusti 2010 07:26

På torsdagskvällen spelade två av genrens tunga namn på reggaefestivalen, den engelska gruppen Misty In Roots och den tyske artisten Gentleman med band.

Misty In Roots skivdebuterade på 70-talet och har sedan dess hunnit både splittras och återförenas. Deras spelning i Uppsala denna gång blev en något ojämn historia. Till en början gav gruppen mest känslan av att gå på rutin. Det var traditionell rootsreggae utan större överraskningar, men efter en handfull låtar tycktes gruppen ryckas med själva. Framförandet fick en närmast hypnotisk intensitet, melodislingorna hittade en annan skärpa och rytmsektionen en större tyngd. För en stund levde Misty In Roots upp till de höga förväntningarna, men mot slutet tappade deras spelning på nytt styrfart.

Gentleman däremot var taggad från sin första låt till den sista. Årets spelning var hans fjärde på festivalen och det märktes tydligt att det var ett kärt återseende mellan honom och åhörarna. Han möttes av ett stormande bifall när han kom in på scenen och i flera låtar uppstod spontan allsång i publiken, särskilt när det blev dags för hittarna Celebration och Superior.

Gentlemans storhet ligger i sättet han blandar det romantiska, mjuka och melodiska med skoningslöst hårda dancehalltoner. Hans röst rör sig obehindrat mellan olika stilar utan att det blir mischmasch av musiken. Han tycks heller inte ha något emot att musikerna flippar ut i sitt spel och helheten något mer än bara summan av delarna.

Flera extranummer blev belöningen och en ny triumf för Gentleman var ett faktum.

GENTLEMAN & THE EVOLUTION (Betyg: 4)
MISTY IN ROOTS (Betyg: 3)
Uppsala Reggae Festival, torsdag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Warnqvist