Vässa pennan och kreativiteten: Skriv en psalm

En ny psalmbok är på gång. "Precis som i Melodifestivalen kan alla skicka in bidrag men det är ett fåtal som blir utvalda", säger Ann-Katrin Bosbach, präst och tf enhetschef på Svenska kyrkan.

Arbetet med att ta fram en ny psalmbok är på gång. Vem som helst får lämna in ett psalmförslag.

Arbetet med att ta fram en ny psalmbok är på gång. Vem som helst får lämna in ett psalmförslag.

Foto: Maria Larsdotter

Religion och tro2020-11-14 10:00

Kyrkomötet i Uppsala, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, bestämde 2018 att en ny psalmbok behövs. Året därpå startade en förstudie som ska lämnas över till generalsekreteraren för Svenska kyrkan nu i december. I februari går den vidare till kyrkostyrelsen. Då börjar arbetet med att välja psalmer.

Förutom är royalties som en psalmförfattare får i relation till antalet sålda psalmböcker, har även upphovspersonen rätt till ersättning när psalmer framförs, det styrs av upphovsrättslagen. Undantag görs när sångerna framförs offentligt, som under en vanlig gudstjänst, eftersom den räknas som en kyrkohandling där psalmen inte är huvudsaken. En psalm kan även köpas som ett verk för en engångssumma. 

– I kyrkohandboken ingår till exempel böner som är upphovsrättsskyddade som vi köpt av upphovsmännen. Jag ser framför mig att vi kan göra på samma sätt när det gäller en psalm, säger David Axelson-Fisk, enhetschef för it-utveckling på Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har ett ramavtal på nationell nivå med medlemsorganisationen Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå. Förutom det finns en mängd avtal mellan Stim och varje pastorat/församling som reglerar musiknyttjandet.

Förra gången psalmboken förnyades, 1986, var kyrkan tätt knuten till staten.

– Det har hänt mycket under den tiden. En del psalmer har ett otidsenligt språk. Det betyder inte att "Den blomstertid nu kommer" kommer att försvinna, säger Ann-Katrin Bosbach.

För att klassas som psalm ska sången innehålla något om Svenska kyrkans trosbekännelse och lära och beskriva något om kristen tron. Den ska fungera som en andlig sång som man sjunger tillsammans. 

– Precis som i Melodifestivalen får alla skicka in bidrag men ett fåtal blir utvalda, hur är inte klart, säger Ann-Katrin Bosbach.

Den kristna hbtq-föreningen Ekho, efterlyser ett mer inkluderande språk, att använda ”Gud” och ”Du” som pronomen i stället för ”Fader” och ”Han” för att fler ska känna sig delaktiga. 

– Det är en utmaning. Vi vill jobba med ett mer inkluderande språk så vi inte ständigt hamnar i "hon" och "han", "Herre" och "Konung". Vi behöver även komma ifrån vi- och domperspektivet, ha psalmer på andra språk som samiska, nya vigselpsalmer. Vi befinner oss mitt i en pandemi, det kan behövas psalmer som tar upp de frågorna, säger Ann-Katrin Bosbach. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!