Reggaefestivalgeneralen Yared Tekeste var sjutton år när han hamnade i Knivsta som en av de första politiska flyktingarna från Eritrea i Sverige. Då, 1975, fanns inga flyktingförläggningar, så de inkvarterades på Särsta värdshus.
– Där rullade jag tummarna i två månader. Det skrevs i Svenska Dagbladet om att vi satt där och bara väntade. Jag hittade artikleln för ett tag sedan, säger Yared Tekeste och visar en bild i sin telefon.
Rubriken är ”Sveriges väntrum”. Yared Tekeste konstaterar att mycket är sig likt om man jämför med asylsökandes situation i dag, fast Migrationsverket då hette Invandrarverket och asylprocessen gick snabbare. Nästa anhalt blev ett studentrum på Djäknegatan och det var här Yared Tekeste tog de första stegen mot att göra Uppsala till ”Sveriges reggaemecka”, som staden ibland kallas.
– Musiken hjälpte mig att uthärda den svåra tiden, när jag befann mig i limbo i ett främmande land.
Yared Tekeste upptäckte reggaen genom Jimmy Cliff. Legendarens spelning på Uppsala reggaefestival sommaren 2018 var därför ett ovärderligt ögonblick för honom. Men Yared Tekeste försåg Uppsalaborna med reggae långt innan han kunde boka genrens tunga namn.
– På pubar i Uppsala spelades sällan musik som föll mig i smaken. Jag började dj: a, först på privata fester och sedan på uteställen, berättar Yared Tekeste.
Under 1980- och 90-talen arrangerade han spelningar på ställen som Rackis och Barowiak, senare Sten Sture och nuvarande Birger Jarl. Det var artisten Anthony B som i samband med en konsert på Sten Sture 1998 sade till Yared Tekeste att han borde ordna en reggaefestival. Tre år senare hölls den första officiella upplagan av Uppsala reggaefestival. Under åren har reggaelegendarer som Bunny Wailer, Burning Spear och Alpha Blondy äntrat scenen.
– Eftersom Anthony B sådde fröet är det extra roligt att han kommer till årets festival, säger Yared Tekeste, som vid det här laget har träffat de flesta av sina husgudar och aldrig blivit besviken.
– Stjärnorna är i regel trevliga och lätta att ha med att göra. Vissa mindre kända artister kan ställa orimliga krav men med åren har jag fått bra relationer med de flesta. När Jimmy Cliff spelade på Gröna Lund 2012 var jag stolt över att vara den första som bokat honom på Grönan, men då berättade han att han faktiskt spelat där redan 1967 som öppningsakt. På samma turné hade han varit på ”ett ställe som hette Knivsta”. De flesta vet inte att Jimmy Cliff är nästan blind, men han fortsätter turnera och älskar det.
Rastafaritroende artister brukar vilja se den ampel som etiopiske kejsaren Haile Selassie skänkte domkyrkan vid sitt besök 1924. Rastafarierna ser Haile Selassie som Messias. I Eritrea är han milt sagt mindre populär eftersom han tvångsannekterade landet i decennier. Yared Tekeste har trots sin bakgrund ingenting emot att ta med rastafarier till domkyrkan. Själv är han inte religiös alls men rycker på axlarna och säger att alla får tro och eller inte tro på vad de vill. Han tillägger att de flesta reggaeartister inte är rastafaritroende. Jimmy Cliff är till exempel muslim.
– Jag tycker om reggaens budskap om kamp och mångfald. Det är en fantastisk blandning människor som besöker Uppsala reggaefestival varje år. Pensionärer kommer in gratis men flera har kommit och frågat om de ändå kan få köpa festivalband, säger Yared Tekeste.
Själv närmar han sig också pensionen men tänker fortsätta så länge han tycker det är roligt.