Urpremiär på Stadsteatern för pjäs om hederskultur

på fredagen är det urpremiär på Upsala stadsteater för ännu en pjäs inom Elektraprojektet, ett samarbete mellan Fryshuset i Stockholm och Upsala stadsteater. Efter den förra, Elektras systrar, kom en önskan från unga invandrarkillar i publiken om att få sin livssituation belyst också. Därför är det nu dags för Elektras bröder att ta plats på scenen.

Teater & musikal2004-10-07 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den grekiska mytens Elektra dödade tillsammans med sin bror sin mamma och hennes älskare. Birgitta Englin gjorde en modern version av det antika dramat på stoffet som hyllades och sågs av många. Den föreställningen blev stamp för det så kallade Elektraprojektet med ungdomsaktivitetshuset Fryshuset i Stockholm som bas och med Upsala stadsteater och numera också Riksteatern som samarbetspartners. Man försöker att arbeta med utsatta unga invandrarkvinnor och män som lever under hedersrelaterat förtryck.

Fristående fortsättning
Elektras bröder är en fristående fortsättning på förra pjäsen inom projektet, Elektras systrar. Den handlar om invandrarkillarna som lever i Sverige i dag och som måste balansera mellan familjens krav och förväntningar i den egna kulturen och den svenska.
Tre berättelser av Åsa Lindholm, Mikael Olsson och Olof Willgren har skrivits ihop till en pjäs av Michael Cocke. Det gemensamma är att det handlar om killarnas konflikter och livsval. Men inga enkla svar serveras. Ambitionen är att visa dubbelheten i hur det kan vara att tillexempel älska en syster och samtidigt ställa upp på ordningen inom familjen.

Bjuder in publiken
De medverkande skådespelarna Fikret Cesmeli, Yelda Hadodo, Bahare Razekh Ahmadi och David Weiss spelar flera olika roller. Efter föreställningen bjuder de in publiken till en stunds "efterarbete", där man tillsammans provar alternativa handlingsvägar för rollfigurerna i pjäsen.
— När jag fick förfrågan om att regissera Elektras systrar, tyckte jag att det var helt galet att jag som etnisk svensk, medelålders man skulle regissera en pjäs om unga invandrartjejer, säger regissören Michel Cocke.
— Men under arbetet med båda föreställningarna har jag kommit fram till att det var helt rätt. Vi blandar oss och speglar varandras verkligheter. För min egen del har det inneburit att jag ser könsrollsförtrycket som faktiskt råder överallt i Sverige ännu klarare.
Michel Cocke har en hel del erfarenhet av att arbeta om och med andra kulturer för scenen från Teater Oktober i Södertälje. Där har han gjort flera uppsättningar med amatörer och proffs, och då samarbetat med såväl Kurdiska föreningen som Husmorsförbundet och tonåringar från världens alla hörn . Den förstaföreställningen han gjorde hette Hemma i Södertälje.

Intensiv research
Inför jobbet med både Elektras systrar och Elektras bröder har Michael Cocke bedrivit ett intensivt researcharbete. Grunden för hans arbete med de här föreställningarna är de mänskliga rättigheterna som de formuleras i FN:s deklaration.
— Jag såg mig själv som en ganska medveten och schyst person när det gällde inställningen till hederskultur när jag började. Men det visade sig att jag var ganska okunnig om olika grupper och deras värderingsbakgrunder och jag har fått många tankeställare under arbetets gång, säger Michael Cocke.
— De människor jag mött från andra kulturer är rikt dynamiska . Men en del av dem lever i en komplicerad struktur som begränsar deras valmöjligheter. I föreställningen försöker vi närma oss ämnet med lätthet och humor, det är svårt nog som det är.
Nu på lördag ska spelas pjäsen på ID-mässan ( handlar om idéer och identitet) på Fryshuset. Under några lördagar i oktober och november ges sedan Elektras bröder som offentliga föreställningar på Upsala stadsteaters scen Ettan och under veckorna ska den spelas för elever i årskusrs nio och gymnasiet i Uppsala län. I vår åker föreställningen på turné i Riksteaterns regi och hösten 2005 ska den ges på Fryshuset


UNT fakta


Namn: Michael Cocke
Yrke: teaterregissör
Utbildning: tänkte först bli lärare, men fick jobb som statist på Dramaten, verkade ett tag som regiassisten åt bland andra Suzanne Osten. Fick sedan jobb som regissör på Teater Oktober i Södertälje.
Karriär: har jobbat 18 år som regissör på stora och mindre teatrar över hela landet. I vår ska han regissera på Tyst Teater och Teater Nostra.
Bor: i Stocholm
Familj: fru, tonårsbarn och en sjuåring
Aktuell: har regisserat Elektras bröder som har urpremiär på Upsala stadsteaters scen Ettan på fredagen.