Urpremiär på Cronaregisserad kabaré
På fredag är det urpremiär för kabarén Tjuren från Torremolinos på Upsala stadsteater, en föreställning med både sång, musik och mat i konceptet. Jag tycker verkligen om kabaréformen som rymmer både det riktigt glada och det sorgsna, säger regissören Görel Crona under en repetitionspaus.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skådespelarna Gustav Levin och Nicholas Olsson spelar alla föreställningens roller. Den sistnämnde debuterar dessutom som pjäsförfattare med Tjuren från Torremolinos.
— Nicholas kände till de krogshower jag regisserat på Mosebacke och kom med den här texten till mig. Jag föreslog att han skulle skicka den till en teater i stället, säger Görel Crona.
Tog med sig pjäsen
Så slumpade det sig att Nicholas Olsson skulle jobba på Upsala stadsteater i höst - han skulle spela Tå-Pelle i Nancy Viktoria - och han tog med sig sin pjäs hit. Stadsteatern beslöt sätta upp den.
— Nicholas texter är fyllda av komiska, smått skruvade karaktärer, men de skildrar också riktigt tragiska män som längtar efter kärlek och inte förmår kommunicera med sin omgivning. Det är handling i stället för prat som gäller för dem, berättar Görel Crona.
— Till texternas förtjänster hör dock att det inte stannar vid det. Vår önskan med föreställningen är att förmedla hopp - även om vi inte servera några lösningar på problem.
Tom Jones-låtar har en stor betydelse i kabarén och de framförs till ett levande musikkapell under ledning av Kettil Medelius. Låttexterna har fått svensk översättning.
Bar och bord runt spelplatsen
Vid nöjets besök håller man på att montera flerfärgad discobelysning vid det scenutrymme som är beläget bakom stora scenen. Runt spelplatsen på själva stora scenen ska det bli både en bar och bord att sitta och äta vid. En trerätters meny ingår nämligen i föreställningspaketet.
— Jag hade aldrig trott att föreställningen skulle få ett så stort format, men jag tycker det är jättekul. Jag gillar att publiken kan äta och dricka när de ser kabarén. Det blir ett annat slags möte mellan skådespelare och åskådare än vad som vanligen brukar bli på teatern, säger Görel Crona.
Redan som sjuåring visste Görel Crona att hon ville jobba med teater. Hon regisserade skolpjäser i skolan på Kanarieöarna där hon bodde som barn. Som tonåring flyttade hon till Sverige.
— När vi bodde på Kanarieöarna brukade vi lyssna på inspelningar av radioteater från Sveriges Radio och vid våra besök i Sverige gick vi alltid på teater. Den första föreställning jag såg var en Feydeaufars på Dramaten, berättar hon.
Främmande och osvensk
— Det blev en tuff tonårstid sedan i Sverige. Jag kände mig främmande och osvensk inför svenska jämnåriga. Teatern blev mitt andningshål. Nu är jag glad åt att bo här, men det gör mig ledsen att den sociala välfärden håller på att krackelera.
Det är inte första gången Görel Crona jobbar i Uppsala. Hon har både spelat teater på exempelvis Barowiak och sjungit visor på Katalin. Det är dock första gången hon jobbar på Upsala stadsteater.
Både Görel Crona och hennes sambo, Rafael Edholm är frilansande och sysslar båda med skådespeleri och regi. När den ena jobbar är den andra hemma och sköter marktjänsten och har huvudansvaret för sexårige Gabriel.
— Pengar är inte så viktigt. Vi har hittills försörjt oss på en inkomst i taget. Jag har som motto att aldrig låna en enda spänn. Har man lån är man ofri och känner förmodligen att man inte kan tacka nej till mindre intressanta jobb, säger Görel Crona.
I vår ska Rafael Edholm regissera film i Norrland och då är det Görels tur att ligga lite lägre vad gäller jobb. Men en regiau skultantplats på Operan hoppas hon på att få - med arbetstider som passar Gabriels skoltider.
— Jag älskar opera och skulle gärna vilja jobba med operaregi så småningom säger hon.
Fröken Julie
Förra säsongen regisserade Görel Crona Fröken Julie i en uppsättning på Strindbergs Intima teater . Rafael Edholm spelade betjänten Jean. De hade ett dokumentärfilmteam i hälarna under repetitionerna och resultatet, filmen med titeln Komplett galen, kommer förmodligen att ha biopremiär i vår.
— Det händer något med en när man jobbar med Strindbergs pjäser. Han gjorde verkligen allt, målade, fotograferade, regisserade och skrev dramer, dikter och romaner. Jag älskar den där elden han verkade brinna med!
UNT-fakta
Görel Crona
Född och uppvuxen på Kanarieöarna
Utbildning på Birkagårdens teaterskola, fem års skådespelarutbildning i New York
Teaterroller(urval): Susanna i Figaros Bröllop, Pippi i Pippi Långstrump, båda Dramaten, titelrollen i Fröken Julie, Strindbergs Intima teater, m fl
TV-medverkan (urval): Varuhuset, Apelsinmannen, Anna Holt - polis, Nya tider, m fl
Som regissör(urval): Utan en tråd på Mosebacke, monologen Shakespeares dotter, som hon också skrivit.
Har givit ut en cd, Sjunde ön, med eget låtmaterial.
Familj: make Rafael Edholm som är skådespelare och regissör, sonen Gabriel 6 år.
Bor: i Solna, Stockholm
Aktuell: som regissör för kabarén Tjuren från Torremolinos som har premiär på Upsala stadsteater.