Uppsalamanifestation för salsa
På torsdag, 9 december, blir det salsafest på Alfons i Uppsala. I programmet ingår såväl uppträdanden som att publiken får prova på att dansa till latinska rytmer.
Uppsalabon Jorge Herrera har verkat för salsan i Uppsala sedan 1980. Han organiserar torsdagens musikevenemanget med rubriken Uppsala dansar och ler.
Foto: Krister Larsson
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— Under de senaste tio åren har Salsaklubben och dess verksamhet ständigt vuxit. Det vill vi fira tillsammans med Uppsalaborna, säger Jorge Herrera.
Han har själv varit aktiv som sångartist och danslärare i mer än tjugo år i Uppsala och har med tiden fått ett brett kontaktnät med musiker, sångare och dansare som sysslar med latinsk dans och musik.
Från andra länder
Nästan alla som uppträder på torsdagskvällen är Uppsalabor men har rötter i andra länder. Dansaren George "Chiqui" Dixon var dansare och koreograf i det Kubanska statliga folkdanskompaniet, men för 15 år sedan flyttade han till Uppsala. Han är numera verksam som danslärare men ska uppträda under kvällen. Det ska också 11-mannabandet Orquesta Vazques, med colombianskt inspirerad repertoar och den unga dansgruppen Zambuca som framför egna koreografier där salsa, ruede och fridans blandas.
Bland gästartisterna märks också kompositören Roberto Aran som givit ut flera skivor, sångaren Lezmer Zalanzar, som var en av Kubas mest kända sångare innan han flyttade till Sverige och Uppsala för fem år sedan, slagverkaren och kompositören Simmon Monserrat, samt slagverkaren och dansfantasten Jonas Olsson från Knivsta.
Gränsöverskridande
— Salsakulturen blir allt mer gränsöverskridande både vad gäller musikgenrer och utövarnas etniska tillhörighet och det vill vi också visa på med evenemanget, säger Jorge Herrera.
— Evenemanget är också avstamp för en ny typ, av lite mer lättillgängliga danskurser för allmänheten. Tre danskurser ska pågå samtidigt och deltagarna har möjlighet att mingla mellan dessa och delta där man vill en gång i veckan. Man kan kalla det för crossoverkultur till Friskis och svettisrytmer.