Sverigepremiär på Gottsunda teater

På fredag är det skolpremiär och på lördag offentlig premiär för den brittiska pjäsen Low level panic. Det är ett vardagsdrama om tre unga kvinnor som kämpar med självuppfattning och könsroll mitt i vår nutid.

Teater & musikal2004-03-24 00:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Själva pjäsen har en enkel historia, men ett svårt tema. Den handlar om tre unga kvinnor som delar lägenhet. En av dem har varit utsatt för ett övergrepp och försöker lära sig att bemästra situationen. Detta i en värld där skönhetsindustrin och sexindustrin omsätter ofattbara summor och där det är lätt som ung kvinna att komma vilse bland alla krav på hur man ska vara och se ut.
Föreställningens regissör, Miriam Anderson Sise, hittade pjäsen i London, där hon såg en uppsättning av den på National Theatre. Den har dock några år på nacken. Clare McIntyre skrev den 1989 för den unga scenen Royal Court, som en del av det projekt som också frambringat pjäser som Ur funktion och Det är väl ett fritt land....eller? Båda dessa har spelats för utsålda hus på Upsala stadsteater. Men för Low level panic är det alltså Sverigepremiär på Gottsunda teater.
— I vår bearbetning ligger fokus på den utsatta unga kvinnan och hennes process för att hantera det hon varit med om. Men pjäsen handlar också om systerskap och det som är kul med att vara kvinna, säger Miriam Andersson Sise.

Separata föreställningar
— Jag tror att det är bra för kvinnor att se berättelser om dem själva på teaterscenen. Ja, det är väl bra för män att se berättelser om kvinnor också.
Samtliga skolföreställningar som Gottsunda teater ska ge av pjäsen är uppdelade på separata tjej- och killföreställningar, något som skollärarna ställt sig mycket positiva till.
— Det är ett experiment. Lärarna tror att det är bra för tjejerna att se den tillsammans med enbart tjejer. Det ska bli intressant att se hur killarna tar emot den här föreställningen utan tjejer bland sig. Tjejerna kan annars fungera som känslomässiga stötdämpare för killarna, säger Miriam Andersson Sise.

Oklar framtid
Kanske är det sista föreställningen Miriam Andersson Sise regisserar på Gottsunda teater. Sedan första januari är hon inte längre teaterns konstnärliga ledare utan anställd med pjäskontrakt. Framtiden - alltså den bortom helgens Sverigepremiär - är lite oklar för hennes del.
— Just nu känns det som att jag behöver lite tid att tänka. Under den senaste tiden har det varit för mycket pappersvändande och för lite teater på jobbet. Man behöver mer framförhållning för den konstnärliga planeringen och större ekonomiska resurser för att det ska kännas kul, säger hon.
— Men det har varit jättekul att jobba med den här pjäsen och med den här ensemblen. Jag ville ha tre kvinnliga skådespelare som jag visste hade tänkt en del själva runt pjäsens tema och som inte blundar för begrepp som sexism och feminism. Våra diskussioner har varit mycket livliga och roliga!
De tre skådespelerskorna är Eva Azcarate, som närmast kommer från Boulevardteatern och Sissela Lindbloms föreställningar där, Tina Råborg, som bland annat jobbat på Teater Västernorrland och Riksteatern, men som också varit teaterelev på Upsala stadsteater, samt Paula McManus som jobbat på Stockholms stadsteater.

Dagsaktuellt tema
Scenografin har Miriam Andersson Sise gjort själv och då haft en idé om att scenen ska vara som ett dockskåp som publiken kan titta in i. Mycket smink, högklackat och pyjamas blir det i "rutorna".
— Pjäsen har några år på nacken men känns dagsaktuell. Det är helt sjukt vad unga tjejer kan göra med sina kroppar för att känna att de ska räknas. Tonåringar diskuterar silikoninplantat och fettsugning som om det är något de kan tänka sig ett par år framåt i livet. Jag skulle verkligen oroa mig om jag hade en egen dotter i den åldern, säger Miriam Andersson Sise.
— I programmet har jag skrivit ner 30 praktiska och handfasta tips för att bli en bra kvinnosakskämpe. Hoppas föreställningen kan ge någon insikt och att diskussionerna fortsätter, främst i skolorna. Det är ju dess elever som ska omskapa världen så småningom.
Low level panic spelas 26/3 - 29/4 som gratis skolföreställningar för årkurs 8 till och med gymnasiet - förutsatt att ansvariga lärare bokar plats. Offentliga föreställningar ges 27 mars och 25 april.