Stora frågor med lätt hand

33 variationer blev succé på Broadway med Jane Fonda i huvudrollen. På Uppsala stadsteater är Viveca Dahlén och Gustav Levin två briljanta kraftpaket i den eleganta föreställningen, skriver Anna Nordlund.

På bilden: Tytte Johnsson, Viveca Dahlén, Aksel Morrisse och Gustav Levin.

På bilden: Tytte Johnsson, Viveca Dahlén, Aksel Morrisse och Gustav Levin.

Foto: Markus Gårder

Teater & musikal2010-09-13 14:21
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad fick geniet Beethoven att ägna sina sista nedbrutna år åt att   komponera 33 variationer på en enkel vals av den konstnärligt   obegåvade musikförläggaren Anton Diabelli?  Den amerikanska  musikvetaren Katherine Brandt söker svaret i Moisés Kaufmans pjäs 33   variationer. Det är en skickligt sammansatt text  i 33 scener   ackompanjerad av Beethovens variationer och Missa Solemnis och det är   lätt att förstå varför den – med Jane Fonda i huvudrollen – blev en  braksuccé på Broadway när den spelades där under några månader förra  våren. 33 variationer är angloamerikansk i sin drivna dramaturgi och  teknik med en fascinerande berättelse där författaren med lätt hand  ställer de stora frågorna om konsten, livet och döden, som får  åskådaren att känna sig både beläst och intelligent.  I Sverige är  Uppsala stadsteater först med att sätta upp 33 variationer och mycket  talar för att uppsättningen har potential att bli en publikframgång  också här.

Viveca Dahlén som forskaren Katherine Brandt och Gustav Levin som  porträttlik Beethoven är två briljanta kraftpaket i den eleganta  föreställningen. Den besatta forskaren och den besatta musikern möts  på olika plan och båda är de förlamat oförmögna att vara emotionellt  närvarande på andra mer vardagliga plan än i sitt forskande och  skapande. Det är två intressanta och trovärdiga dramakaraktärer som  mejslas fram ända in i detalj av Dahlén och Levin. Mellan dem uppstår 
ett slags eget kreativt rum ,där de båda på liknande vis tappar  kontakt med sin omvärld.

Beethovens Diabelli-variationer – bland världens mest berömda  pianokonserter – fungerar som intelligent ledmotiv och rekvisita i den 
fina skildringen av hur en cerebral kvinnlig akademiker närmar sig  döden och sin dotter via en intensiv inlevelse i hur Beethoven skapade.
Kaufman verkar väl inläst på forskningen om Diabelli-variationerna och  skildrar också skapandet av variationerna såsom hans första  levnadstecknare, Anton Schindler, återberättade det och såsom  forskningen har kunnat rekonstruera den. Schindler finns också med på  scenen som Beethovens trogne uppassare, gestaltad slugt tillbakahållen  av Crister Olsson. En godmodig och driftig Diabelli spelas av Aksel  Morisse.

Från New York flyger den dödsjuka Katherine Brandt med Schindlers  biografi i handbagaget till Bonn för att i Beethoven-arkivet hitta sin  sanning om Diabelli-variationerna och kunna färdigställa sin  Beethoven-monografi innan hon dör i den obotliga muskelsjukdomen ASL.  Där knyter hon i döden an till den tyska forkarkollegan Getrude 

Ladenburger, gestaltad av Tytte Johnsson. Kvar Katherine en bekymrad  dotter Clara (Mirja Burlin) och sin sjuksköterska Mike (Robin Keller).  De inleder ett förhållande och följer efter Katherine till Bonn för  att få vara tillsammans med och vårda den döende.
Handlingen skiftar dramaturgiskt skickligt från New York till Bonn och  mellan Katherines arkivforskning och dödskamp i Bonn och  Beethovens  skapande av variationerna i Wien på 1820-talet. Gunnar Ekmans  panelgardiner ramar in de avskalade miljöerna med belysning som får  gardinerna att bli murar, arkivskrifter och klaustrofobisk  instängdhet. Och bakom genomlysliga gardiner sitter pianisten Maria  Rostotsky föreställningen igenom vid en flygel och spelar Beethovens  variationer som ljus och rymd in i dessa instängda jordeliv.

Vad har då slutligen Katherine Brandt och Kaufman att säga om  Diabelli-variationerna? En av pjäsens finaste scener är när alla sju  skådespelare befinner sig tillsammans på den stora scenen och likt ett  partitur lyckas visa hur inre stämmor i respektive karaktär hittar  gensvar hos de andra. Det är också den tolkning av 33 variationer som  Katherine Brandt på dödsbädden kommer fram till är den rätta och som  hennes dotter på ett amerikanskt emotionellt uppskruvat vis  leverera  i dramats slutscen, fint nedtonat spelad av Dahlén och Burlin.

Den stora konsten i Beethovens 33 variationer på en enkel ölhallsvals 
är, enligt Brandt, förmågan att i de banala händelser och känslor som 
livet består av lyckas urskilja hur just allt det alldagliga vi har  gemensamt med varandra är vad som måste utgöra stoff till en hel och  sammansatt mening med livet. Beethovens  förmåga att i så fall lyfta  vardagliga iakttagelser om livets mening till riktigt stark konst  räcker dock inte för att Kaufmans pjäs ska lyfta till något högre än  god underhållning – vilket väl i och för sig är gott nog.

TEATER
33 variationer av Moisés Kaufman
Uppsala stadsteater
Översättning Mats Kjelbye. Regi: Ulla Gottlieb. Scenografi/kostym: 
Gunnar Ekman. Medverkande: Viveka Dahlén, Mirja Burlin, Tytte 
Johnsson, Gustav Levin, Crister Olsson, Aksel Morisse, Robin Keller, 
Maria Rostotsky