Livet en leksak
Det här är bara en liten del av handlingen, som också innehåller evigt liv, schackspel med Döden och transplantation av grisorgan.
— Det har varit roligt, nästan för roligt, att skriva. Genteknik är en tacksam källa för fantasin att dricka ur. Man kan lägga in lysmaskgener i granar så att vi får självlysande skogar, men då blir nattorienterarna som har ugglegener i ögonen förbannad, fnissar författaren Anders Nyman.
— Kabarén bygger på att allt liv är som en byggvänlig pedagogisk leksak där alla delar på DNA-nivå går att passa in i varandra. Det är därför man kan lägga in spenatgener i grisar så att de får nyttigare fett.
Forskare kommenterar
Cellsamma historier är en del i en satsning på "vetenskapsteater" som initierades av Ulf Pettersson, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet. De tre skådespelarna Anders Jansson, Astrid Kakuli och Per Eric Asplund gör snabba byten mellan olika karaktärer. Det finns sång- och dansnummer men också ett ovanligt inslag — forskare som kommenterar och bekräftar det som sker.
— Jag var rädd att det skulle pysa ut energi när forskarna kom in, eller att de skulle vara mycket mer intressanta än handlingen. Men istället blir det en sorts tillnyktring som gör sketcherna lite allvarliga när de kommer in och bekräftar vad man faktiskt kan göra med genteknik.
Teater med samhällsansvar
Anders Nyman har ingen tidigare kunskap om genteknik, utan fick läsa in sig på ämnet när han fick uppdraget att skriva en kabaré om stamceller.
— Det är nog bra att man kommer in som frågande och undrande och försöker få klarhet i vad det egentligen handlar om. Det är inte omöjligt att tränga in i. Vi har också ett ansvar som samhällsmedborgare att medverka till en människosyn och samhällssyn som är uthärdlig. Man kan inte överlämna det till experter i en bransch där det finns massor av pengar att tjäna. Teatern kan synliggöra sådana möjligheter och faror på ett enkelt sätt.
Hoppas på förvirring
I programbladet kommer en litteraturlista att finnas för den som vill lära sig mer om genteknik, och på onsdag hålls en debatt på Stadsteatern.
— Jag hoppas föreställningen resulterar i förvirring, att man blir omtumlad men vill veta mer, säger Anders Nyman.
På fredag görs ett offentligt genrep och den riktiga premiären är på lördag. Föreställningen spelas vid lunchtid och är en timme lång.