Skärholmen 2 i Tensta?
En ung trio från K2 i Skärholmen tar över omdiskuterade Tensta konsthall. Ett överraskande val, skriver Cristina Karlstam.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En ung trojka tar över rodret i lokalerna intill tunnelbanestationen i Stockholmsförorten. Jelena Rundqvist, Ylva Ogland och Rodrigo Mallea Lira har snabbt gjort sig kända i Konstsverige genom sin experimentella verksamhet K2 i Skärholmen.
Valet av de tre unga är onekligen överraskande och ganska långt från de tidigare aviserade planerna på samarbete med Kulturhuset i Stockholm.
Bredare kontaktyta osäkert
Kritiken mot den gamla ledningen gick bland annat ut på att verksamheten skulle ha varit för elitistisk och därmed exkluderande. Av K2:s hittillsvarande aktiviteter i Skärholmen att döma är det långt ifrån säkert att efterlyst bredare kontaktyta är att vänta.
Det Jelena Rundqvist presenterade vid ett seminarium i Visby om konstinstitutionernas roll för en tid sedan gav snarast intryck av en ganska sluten verksamhet, huvudsakligen riktad till likasinnade; lite av de redan insattas klubb, utan särskilt uttalade ambitioner att nå en mer heterogen publik.
Men osvuret är givetvis bäst. Nu har trion från Skärholmen fått chansen att visa vad den går för.
En unik arena är förlorad
En sak är dock säker: med Celia Prados och Gregor Wroblewskis skandalöst påtvingade sorti från Tensta konsthall har Sverige förlorat en unik arena för den internationella samtidskonsten.
Det är en förlust som bara känns större och större för varje dag. Och knappast något som den nya ledningen kan råda bot på.