Skådespelarbragd i Peer Gynt

Dan Ekborgs Peer Gynt på Stockholms ­stadsteater är en ­sällsam rollgestalt som trollbinder ­åskådaren, skriver Roland Lysell.

Dan Ekborg i Peer Gynt på Stockholms stadsteater.

Dan Ekborg i Peer Gynt på Stockholms stadsteater.

Foto: Linn Sandholm

Teater & musikal2007-10-18 10:46
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett en­kelt bord med en stol står öds­ligt un­der en väl­dig ku­pol med öpp­ning för ljus, vin­dar och stjär­nor på Stock­holms Stads­tea­ters Stora scen. Ku­po­len över­går neråt i en halv­cir­kel­for­mad vägg med till­slut­na dörr- och föns­ter­öpp­ning­ar. En ak­tör gör en­tré. Spe­let i det­ta Pantheonartade rum kan bör­ja med Mor Åses re­plik "Peer, du lju­ger" i ku­lis­sen.
När Fred Hjelm iscen­sat­te Peer Gynt på Stock­holms stadsteater 1974-75 de­la­de han upp Ib­sens pjäs på två hel­af­tons­fö­re­ställ­ning­ar, in­spi­re­rad av Pe­ter Steins mo­nu­ment­a­la tolk­ning av dra­mat på Schaubühne am Halleschen Ufer 1971. Scen­land­ska­pet med sfinx­en fö­re­föll ko­pie­rat, lik­som upp­del­ning­en av hu­vud­rol­len på två skå­de­spe­la­re, Kris­ter Hen­riks­son och Keve Hjelm - Stein hade haft sex Peer. Trots dra­get av genomslags­kopia blev den­na tolk­ning den mest upp­märk­sam­ma­de i Sverige se­dan Ing­mar Berg­mans le­gen­da­ris­ka iscen­sätt­ning i Mal­mö 1957 med kon­stel­la­tio­nen von Sy­dow-Wif­strand-Lind­blom.

På Ber­li­ner En­semb­le spe­las fort­fa­ran­de Pe­ter Zadeks Peer Gyntversion från 2004 och Ro­bert Wil­sons op­tiskt ge­nom­ar­be­ta­de in­stu­der­ing i Nor­ge 2005 om­de­bat­te­ras iv­rigt av teaterforskarna. Lars Ru­dolfs­son är, föga av­unds­värt för en re­gis­sör, så­le­des för­plik­tad till pro­fi­ler­ing och egen ton.
Pjä­sen stryks ned till fyra tim­mar och en kvart, men Ru­dolfs­son väl­jer i mot­sats till äld­re kolleger att skä­ra mest i de tre förs­ta ak­ter­na med de­ras även­tyr och gudbrandsdalska folk­lo­re. I stäl­let för Ed­vard Griegs mu­sik to­nar sång­a­ren Bud­dy Guys blu­es ryt­miskt ut över sa­long­en, stund­om av­lös­ta av mera yt­li­ga dis­ko­to­ner.
Ru­dolfs­son rik­tar all ener­gi och de fles­ta ljus­käg­lor­na mot hu­vud­per­so­nen. Re­dan från förs­ta sce­nen grips vi av Dan Ekborgs mas­si­va ge­stalt. I bör­jan är Ek­borg den själv­upp­tag­ne över­mo­di­ge yng­ling­en med al­ko­hol­pro­blem. Hå­ret är ruf­sigt och de löst sit­tan­de klä­der­na slit­na, men som få ak­tö­rer för­mår Ek­borg sug­ge­re­ra oss in i Peers skrö­nor om fjäll­även­tyr och boc­kar. Liv­fullt ge­stal­tar han sce­ner när han be­rät­tar. Och blic­ken ta­lar. Ekborgs unge Peer är en sö­kan­de Peer, men mest av allt en se­en­de.

En to­tal trans­for­ma­tion har skett i paus och i fjär­de akt mö­ter vi ett guldkedjeprytt nattklubbsfyllo med bak­åt­slic­kat svart hår, to­na­de glas­ö­gon, vit ko­stym och glän­san­de skor. Skräv­la­rens lyck­li­ga ögon­blick är kor­ta och snart för­vand­las Peer till en sam­man­bi­ten och be­dra­gen före detta makt­män­ni­ska som inte ens kan inse att han för­lo­rat. Till och med knappstöparen tycks ryg­ga in­för den imposante syn­da­ren, som till sist blir en upp­ro­risk sjuk­hus­pa­ti­ent med dropp­ställ­ning och räd­das av sjuk­sys­ter Sol­veig, en Sol­veig som inte ens ser hans svek, ef­ter­som Peer hela ti­den fun­nits i hen­nes tro, hen­nes hopp och hen­nes kär­lek.
Ekborgs er­fa­ren­het från ko­me­di­spel gör att han inte för en se­kund för­lo­rar sin kon­takt med pu­bli­ken, ens när hans mas­to­don­tis­ka kropps­hyd­da med för­bluf­fan­de vig­het sve­per gol­vet. I kraft av be­härsk­ning av den bril­jan­ta över­sätt­ning­ens spets­fun­digt poe­tis­ka el­ler bur­les­ka for­mu­ler­ing­ar och för­må­ga att fri­gö­ra Peers bot­ten­lö­sa döds­ån­gest och cy­nis­ka själv­god­het ska­par Ek­borg en säll­sam roll­ge­stalt som troll­bin­der åskå­da­ren. Ib­sen har med­ve­tet gjort sin Peer osam­man­häng­an­de och mot­sä­gel­se­full, i sitt inre lika tom som lö­ken han ska­lar. I Ekborgs por­trätt väx­er Peers bi­sarra drag ihop till en och sam­ma bull­rigt gro­va, men sam­ti­digt mänsk­ligt väd­jan­de, ge­stalt på sce­nen. Med en så­dan skådespelarbragd be­hö­ver rol­len inte de­las!
Ko­sty­mer­na med de­ras grå­beiga, svar­ta och brun­mur­ri­ga to­ner för tan­kar­na till åld­ra­de kri­mi­nal­fil­mer och skan­di­na­vis­ka stads­fo­to­gra­fi­er från 1940- och 1950-tal. Troll­pac­kor i röda ga­lon­kap­por och lä­der­stöv­lar bry­ter mot ti­den och mo­no­to­nin.

Sol­veig är var­ken den ab­so­lu­ta oskul­den, som vid ur­pre­mi­ä­ren 1876, el­ler le­da­re för ett punk­band, som på fest­spe­len i Ber­gen i fjol. I Ann-So­fi­e Rases ge­stalt är hon en vän­lig och glad skid­å­ka­re i vit ove­rall el­ler stu­dent­flic­ka i hatt och jeans, in­nan hon likt stora de­lar av en­semb­len om­sko­las till sjuk­vår­den.
Till bris­ter­na i fö­re­ställ­ning­en hör att fle­ra tack­sam­ma sce­ner spe­las bort. Mel­lan Peer och Mor Åse är kon­tak­ten då­lig, till och med i döds­sce­nen på re­sår­säng­en, och Son­ja Hejdeman har oer­hör­da svå­rig­he­ter med ver­sen, som hos hen­ne lå­ter skan­de­rad. Här mär­ker man inte ens att Mor Åse före paus är en väl så vik­tig per­son som Peer. De ero­tis­ka sce­ner­na med Den Grön­kläd­da blir kor­ta och gro­tes­ka, me­dan där­emot sam­spe­let med Anit­ra fun­ge­rar nå­gor­lun­da, trots att Ru­dolfs­son dess­vär­re inte in­tres­se­rar sig för Ib­sen som kvin­no­skild­ra­re. Även van­sin­net fram­ställs osinn­ligt i de egyp­tis­ka sce­ner­na.
Vis­sa ak­tö­rer som Chris­ter Fant, - vars ma­ni­e­ra­de döds­ge­stalt är tea­tralt blek - Lars Hans­son, Ste­ve Kratz och Lars Lind spe­lar vir­tu­ost fle­ra rol­ler. Hans­sons slit­ne Dovregubbe, som en gång lå­nat ut en oran­ge­fär­gad svans till en Peer som klätts av i bara kal­song­er­na av troll­pac­kor, blir sär­eget far­lig när han som tig­ga­re träng­er sig på hos den döds­sju­ke åld­ring­en.

Nyc­keln till Ru­dolfs­sons och Ekborgs Peerdrama är dryc­ken­ska­pen, som drab­bat fle­ra av per­so­ner­na. Till och med Tho­mas Roos Böjgen, den märk­li­ga ge­stalt som cirk­lar över­allt i rum­met runt Peer, ru­sar längs sce­nens halv­cir­kel med en grön påse i han­den. Och Peers oäk­ta de­bi­la son i ärt­grö­na byx­or skvät­ter öl ur sin burk.
Ru­dolfs­sons Peer Gynt styrs av en klar och fast dra­ma­tur­gi, ­ibland på den vi­su­el­la fan­ta­sins be­kost­nad. Trol­lens "att vara sig själv nog" ställs ener­giskt mot män­ni­skans "att vara sig själv" och ­ibland tycks hela dra­mat ut­spe­las in­u­ti Peers hjär­na. Den natt­li­ga sce­nen med de tan­kar som Peer skul­le ha tänkt tol­kas ko­re­o­gra­fiskt och med stil­la all­var ekar sis­ta ak­tens ex­is­ten­ti­el­la mo­no­lo­ger och dia­lo­ger ut över det kala scen­rum­met. Fem­te ak­tens be­grav­nings­präst får med torr stäm­ma be­rät­ta om man­nen som en gång skar av sitt fin­ger för att und­gå att bli in­kal­lad till kri­get och som se­dan, trots sin strä­van, mötts av stän­di­ga svek och mot­gång­ar och om­värl­dens ring­akt­ning. På hed och fjäll un­der him­la­val­vet var han stor, ef­ter­som han var sig själv. En så­dan pre­di­kan vet­ter mera mot mo­ra­len än mot re­li­gi­o­nen och - trots att föreställningstexten mis­sat Peers om­tolk­ning av Goe­thes "kvinn­li­ga" från det som lyf­ter oss upp­åt till det som drar oss till sig - to­nas kärleksmystiken ned i dra­mat. Kon­fron­ta­tio­ner­na i Ru­dolfs­sons tan­ke­mäs­sigt ge­nom­ar­be­ta­de iscen­sätt­ning mar­ke­rar stän­digt den en­skil­des svek mot egna prin­ci­per och för­ödan­de möte med sig själv.
Teater
Peer Gynt av Hen­rik Ib­sen
Stock­holms stadsteater, Stora sce­nen

Över­sätt­ning: Lars Forssell. Regi & sce­no­gra­fi: Lars Ru­dolfs­son. Ko­stym: Kers­ti ­Vi­ta­li Ru­dolfs­son. Ljus: An­ders Ro­sen­quist. Ljud: Mat­ti­as Gus­tafs­son, ­Nik­las Nord­ström, Mar­kus Åberg. Mask: ­Ka­trin Wahl­berg. I rol­ler­na: Dan Ek­borg, ­Son­ja Hejdeman, Jo­nas Hell­man-Driessen, Chris­ter Fant, Ann-So­fi­e Rase, Eva Sten­son, Sofi Hel­le­day, Maria Salomaa, Lars Hans­son, Tho­mas Roos, San­na Krepper, Ste­ve Kratz, Erik Jo­hans­son, Lars Lind.