Shakespeare i ny tappning på Värmlands

Just när det är som mörkast lockar Värmlands nations kulturföreningar fram solen med sju föreställningar av Shakespeares En midsommarnattsdröm — i delvis ny tappning.

Teater & musikal2005-12-04 23:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är första gången de fyra kulturföreningarna samarbetar om ett projekt. Medlemmarna i Teater Gör Ont, dansgruppen Benwermarna, Värmlands nations kör och Värmlands nations spexförening medverkar på olika sätt i pjäsen, som har fått tillskott av dans och musik, både nyskriven och annan.
— Vi har pratat länge om att göra något tillsammans. En midsommarnattsdröm passade bra i det projektet. Jag hade både sett den och läst den och ville göra den, säger Åsa Holm, teaterpedagog och blivande personalvetare, som både regisserar och producerar föreställningen.

Något nerstruken är texten för att dans och musik ska rymmas inom de två timmar (plus paus), som föreställningen tar.
— Den nya musiken är skriven av två av körmedlemmarna, Erik Hjelm och Jonas Karlsson, med texter av Anna Grimfors, Johanna Eriksson, Simon Tyrberg och Karin Lindholm, som också är med in föreställningen, säger Hanna Högström, köransvarig, blivande civilingenjör, körsångare och medlem av folkmusikgruppen Kultura i Östhammars kommun.
Benwermarnas ordförande, medicinstuderande Anna-Karin Jonsson, har ett förflutet med dans och truppgymnastik under uppväxten, hör till Benwermarna sedan 2002 och har gjort koreografin till en av de fem danser som ingår i föreställningen.
— Dansen smälter naturligt in i handlingen, säger hon.
Repetitionerna har pågått sedan början av december, premiären är i morgon, tisdag, och det har varit en höst fylld av mycket arbete.
Hur går det med studierna?
— Det är tufft. Det gäller att planera. Man hinner ingenting annat än repetera och plugga, säger Hanna Högström och Anna-Karin Jonsson.

Regissören-producenten Åsa Holm räknar med att få ta någon resttenta. Hennes arbete med En midsommarnattsdröm inskränker sig inte till repetitionerna, utan pågår i stort sett hela den vakna tiden av dygnet.
Totalt arbetar runt 80 personer med föreställningen.
— Vi har mycket folk på scenen: 14 skådespelare, tolv dansare och 20 körsångare. Sångarna staterar också och är ibland träd och buskar, ibland stadsfolk. Dansarna är alver. Scenbilden är mycket enkel med sparsam dekor.
— Vi tror att folk kommer att gå från föreställningen nöjda och må bra, säger Åsa, Hanna och Anna-Karin.