Robert Gustafssons många roller
Nysningen bygger på Tjechovs noveller, en författare som fått ett oförtjänt rykte som tung och melankolisk. Det tycker Robert Gustafsson som i sex halsbrytande gestaltningar av misslyckade män lockar fram de absurda sidorna av ryssen.
Robert Gustafsson spelar sex olika roller i Nysningen, en pjäs av Neil Simon som bygger på Tjechovs noveller.
Foto: Pontus Lundahl/Pressens Bild
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Åtta år efter dundersuccén med Arne Anka är Robert Gustafsson tillbaka på Stockholms stadsteater. Nu med Tjechovs noveller, i Neil Simons dramatisering Nysningen regisserad av Parlamentet-kollegan Johan Wahlström.
Det är premiär om fem dagar när detta skrivs och Robert Gustafsson glufsar snabbmat efter dagens späckade repschema, men ser ändå avspänd ut - och ovanligt nöjd. Här får han tillfälle att spela ut hela sitt register, från galen tandläkare till glatt oskuldsfull bedragen äkta man via ängslig tjänsteman som råkar nysa på sin chef.
- Det är roligt, men också ansträngande med väldigt snabba byten. Ibland går man in och upptäcker att man inte hunnit ställa om rösten, man låter som tandläkaren i scenen innan. Det gäller att inte blanda ihop rollerna.
Tråkiga hjältar
I Nysningens åtta korta akter sammanfogade genom en författargestalt spelas små tragiska och komiska stycken av mänskligt liv upp. Det är rätt sorgliga typer som Robert Gustafsson gestaltar, inga hjältar direkt.
- Hjältar är oerhört tråkiga roller, över huvud taget, så det är jag glad att jag slipper. Romeo är en mardrömsroll och Hamlet också, för mig.
Finns det något gemensamt tema i pjäsens åtta berättelser?
- Mänskliga fel och brister, att en god människa inte behöver vara en perfekt människa. Det finns en värme i dem, Tjechov tycker väldigt mycket om sina karaktärer som han beskriver, han är mer nyfiken än hatisk i sin satir.
Nyfiken, vass och kul. Att Tjechov ska spelas drömskt och allvarligt är en missuppfattning skapad av den kände teatermannen Stanislavksij, enligt Robert Gustafsson.
- Tjechov var väldigt irriterad på Stanislavskij för att han hade gjort honom till en tråkmåns. Efter det började Tjechov skriva dit komedi under titlarna, men det är det ingen som tagit på allvar.
Gör du Tjechov en tjänst nu genom att visa upp hans komiska sidor?
- Nej, det är jag alldeles för blygsam för att säga. Men däremot tycker jag ett det är en väldigt lyckad kombination att Johan Wahlström regisserar. Han är precis så pillemarisk, nyfiken och barnslig som jag tror att Tjechov var.
Från gapflabbskomik till allvar
Killingssatir, tv-komik i Parlamentet och Time out, privatteaterfars, ny långfilm inom kort... Robert Gustafsson skuttar från det ena till det andra, från gapflabbskomik till allvar, från frågesport till institutionsteater...
- Det är alltid grönare på andra sidan...
- Jag längtar alltid dit jag inte är. När jag spelar in en film och sitter med en kaffekopp och väntar på att nån jävla sol ska gå i moln och så ska man vara bra omdelbart, då längtar jag vansinnigt efter teatern efter att få möta publik och leverera en sak och det hänger inte på solen utan bara på mig. När jag sedan står på teatern längtar jag efter att filma. Men jag jobbar på att börja leva mer i nuet och inte alltid tänka på nästa grej.
Låter filmen tala
Killinggängets första långfilm har varit på gång i mer än två år. Förväntningarna på den är stora, deras Fyra små filmer som visades i tv 1999 satte ribban högt. Nu ska den äntligen ha premiär, på Göteborgs filmfestival i januari. Men de vill inte berätta särskilt mycket. Den blir ganska svart och väldigt lång, är det enda som avslöjats om den.
- Vi har valt att låta filmen tala den här gången.
Tomas Alfredsson regisserar även denna gång men allihop har skrivit manus och därför har det tagit tid.
- Vi har slängt tre eller fyra hela manus som inte höll. Skrivandet tog ett och ett halvt år.
Det är ett rejält kliv från Killinggängets kreativa samarbete till institutionsteatern där regissören bestämmer. Men Robert Gustafsson säger att han kan anpassa sig till det.
- Jag hoppas och tror att jag inte är besvärlig. Jag är väldigt bestämd, men håller en låg profil så när jag väl höjer rösten så blir det väldigt tyst.
Sommarturné
Nysningen hade premiär den 12 december och blir Robert Gustafsson huvudsakliga sysselsättning under våren, vid sidan om Time out och förmodligen även Parlamentet i TV4. Till sommaren ska han ge sig ut på turné med Johan Rheborg, med en humoristisk konsert. Och längre än så vill Robert Gustafsson inte blicka in i framtiden.
- Jag väldigt strategisk av mig så även om jag hade en vision så skulle jag inte tala om den här, för då kanske jag skulle göra mig själv eller någon annan besviken om det inte blev av.