Relationsdrama får Sverigepremiär på Upsala Stadsteater
På fredag har det prisbelönade amerikanska dramat Andras liv Sverigepremiär på Upsala stadsteaters lilla scen. Sofia Jupither har regisserat. Pjäsen behandlar frågor om vänskap och konstnärligt utövande, om vem som har rätten till dina erfarenheter, säger hon.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
— Handlingen utspelas under sex år och under den tiden går deras relation genom flera faser. Några påminner om en mor-dotterrelation, andra om ett rent mentorsförhållande, berättar Sofia Jupither.
— Men förhållandet har också moment av svek. I pjäsen ställs frågan om vem som har rätten till ens livserfarenheter för att skapa konst. Så fort man ger ett förtroende till någon blir ju det förtroendet en del av mottagarens erfarenheter också.
Prisbelönt författare
Pjäsförfattaren Donald Margulies har vissa likheter med pjäsens Miriam, då han undervisar i att skriva dramatik vid Yale School of Drama. Hans pjäser har fått fina priser. Andras liv (Collected stories) har exempelvis fått utmärkelsen Outstanding New Play av Los Angeles Drama Critics Cirkle och Pulitzerprisnominerats. Men så mycket mer känner inte Sofia Jupither till om honom.
Miriam, en roll som bland andra Helen Mirren har spelat, ska spelas av Viveca Dahlén och Lisa av Maria Antoniou. Elisabeth Åström har gjort scenografi och kostym.
— När jag och scenografen har talat om scenrummet har vi diskuterat hur realistiskt det ska vara och hur det skulle kunna visa utsatthet och sårbarhet. Vi har nått en slags mellanväg där vi känner att vi åtminstone inte dödat realismen. Scenen är ett plan som svävar och väggarna är rörliga, berättar Sofia Jupither.
Egna erfarenheter
Handlingen är förlagd till nittiotalets New York. Miriam träffar alltså på sin egen livshistoria i Lisas skrivande och deras förhållande ställs inför ett avgörande.
— Jag har inte själv råkat ut för detta, åtminstone inte direkt. Men i arbetet med de uppsättningar jag regisserar plockar jag erfarenheter från mitt eget liv, säger Sofia Jupither.
— Det finns gott om andra scenkonstnärer där det är ganska uppenbart att de gör så. Ett exempel är August Strindberg. Man kan ju undra vad Siri tyckte om att få sitt äktenskap gestaltat på en scen ?
Till Damaskus är en av de pjäser som Sofia Jupither satt upp på Stockholms stadsteater. Hon har också regisserat flera pjäser av den norska dramatikern Jon Fosse, ansedd som den kanske mest "heta" skandinaviske dramatikern just nu. Jon Fosse har intresserat sig för Sofias arbete med hans pjäser i Sverige och det är på dramatikerns inrådan hon har bjudits in att regissera urpremiären av hans pjäs Svevn på Nationaltheatret i Oslo nästa säsong.
Det är knappt tre år sedan Sofia Jupither regidebuterade på Helsingborgs stadsteater. Dessförinnan var hon regiassistent under sex år åt bland andra Lena Söderblom, Richard Günther, Göran Stangertz och Gunilla Nyroos. Hon har hela tiden hållit sig till institutionsteatrar och faktiskt inte varit arbetslös sedan hon gick ut gymnasiet.
— Jag började i barnteatergrupp som fyraåring och var helt inriktad på att bli skådespelare. Men en ungdomspraktikplats på Dramaten fick mig att inse att det fanns annat som jag passade bättre för, säger Sofia Jupither.
Lättare skratta åt tyngre frågor
— Upsala stadsteater har jag länge velat jobba på, då den teatern har ett mycket gott rykte i Teatersverige. Det har visat sig stämma och jag vill gärna återkomma.
Det går ett stråk av allvar genom de uppsättningar hon hittills gjort och hon tycker själv att hon gärna sysselsätter sig med de större livsfrågorna på scenen "destillerade ner till en liten människa".
— De pjäser jag hittills satt upp rymmer till synes vardagliga situationer men rymmer livets stora frågor. Jag är fortfarande ganska ung, men har lämnat det där om att det är viktigt att sträva efter att vara charmig och att charm bara har med lättsamhet och yta att göra bakom mig. Därmed har jag funnit att jobba med lite tyngre frågor på teaterscenen faktiskt gör det lättare att skratta.