Profesora läxar upp makten
Profesora, Catti Brandelius alias, är som hon själv fast lite mer. På fredag gästar hon Femivalen i Uppsala på Reginateatern.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
- Uppsala är ganska högakademiskt, tror jag. Det hade nog varit annorlunda om jag läst i Umeå. Men mycket har nog förändrats. Karin Johannisson var en förebild på institutionen och Agneta Helmius introducerade mig till mycket feministisk forskning. Utöver dem var det väldigt gubbigt. Men de sådde ett frö i mig.
Fröet växte upp till Miss Universum, alter egot som inte behöver bekräftelse av någon skönhetstävling på att hon är bäst i världen. Miss Universum är popsångerska, författare, har haft guidade visningar på Moderna museet och intervjuat Platon och Aristoteles med en jättepenis som mikrofon. 2004 föddes Catti Brandelius nuvarande rollfigur Profesora, en folkbildande akademiker som visar overheads, föreläser, sjunger och ger publiken "en uppgradering av hjärnan".
- Att skapa en person är ett sätt att expandera sig själv. Man har alltid en massa föreställningar om vad man själv kan och man begränsar sig på grund av det. Det här är ett sätt att luckra upp de gränserna, säger Catti Brandelius.
Är det lättare att säga "sanningen" om man inte är sig själv?
- Ja, det kan det vara. Och verkligheten är ju inte svartvit, utan man måste väga sina ord och nyansera. Men för att skapa diskussion måste man våga vara mer svartvit och då kan det vara bra att ha ett alter ego. Jag kanske inte skulle uttrycka mig själv privat som jag gör på scenen.
Finns det inte en risk att man bara blir en posör om man låter ett alter ego säga saker man inte skulle säga privat?
- Att det bara skulle vara show, inte på riktigt? Jo, det finns väl risker med allt. Men jag är ingen Robert Gustafsson som gör olika figurer. Profesora och Miss Universum är jag själv fast lite mer.
Profesoras föreställning utgår från kvinnor från 1100-talet fram till i dag, och tanken är att dagens unga feminister ska upptäcka att de är en del av ett sammanhang.
- När man blir feministiskt medveten i dag kan det kännas som att man är ensam och måste börja på ruta ett, men man ska vara medveten om de som funnits innan och som gjort väldigt mycket. Då kan man känna "det här är viktigt och det är vi tillsammans".