''På teatern är allt möjligt''
En konstform där allt är möjligt. Så beskriver Frida Westerdahl teatern. - Det börjar med ord på ett papper. Utifrån det byggs föreställningen av skådespelare, regissör, scenograf ... alla som är med i produktionen. Det blir en historia som kan fängsla människor, väcka tankar och frågor och glädje.- Det är det som är så fantastiskt.
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det kunde ha blivit musik som hon ägnat sitt yrkesliv åt. Hon gick estetiska programmet med musikinriktning på Westerlundska gymnasiet i Enköping, huvudinstrument piano med klassisk inriktning.
- Men det krävs så oerhört många timmar av övning, och det blir ensamt. Som barn tänkte jag mig att jag skulle bli något redigt, psykolog eller så. Jag har egentligen ingen teaterbakgrund alls, berättar Frida Westerdahl.
Dramakurs efter gymnasiet
Efter gymnasiet gick hon en ettårig dramakurs på folkhögskola, och läste sedan litteraturvetenskap med inriktning på dramatik i Göteborg. Det var då hon bestämde sig: Skådespelare ville hon bli.
Hon sökte in till Malmös teaterhögskola och kom in på första försöket.
- Det var fyra oerhört givande år. Jag utvecklades mycket, som skådespelare förstås, men också som människa. Det fanns plats för lek och rentav trams, men också reflektion, allvar och intensivt arbete. Och vi fick lära oss ta kritik. Det är i slutänden nödvändigt att kunna lämna över till regissören att avgöra hur saker ska göras, säger Frida Westerdahl.
Ett hjärtslag bort är skriven av Cristina Gottfridsson och handlar om flickan Kristall som vill vara Någon, tillsammans med skolans coolaste tjej. Men för att nå dit sviker hon sin barndomskamrat som inte passar in i den coola mallen.
En skruvad historia
Frida Westerdahl spelar Kristall, och beskriver pjäsen som "en skruvad historia med komik och allvar".
Den vänder sig till ungdomar, liksom föreställningen Norway.today som Frida var med i i höstas. Den handlade om två ungdomar som får kontakt via en självmordssajt på internet. Pjäsernas innehåll låter inte direkt muntert, men handlar om livsval, om att våga och om att välja.
Det tredje uppdraget Frida Westerdahl har på Dramaten är som guide vid barnvisningarna bakom kulisserna:
- Det är bara kul, guiderna är som clowner, och ungarna är härliga med sina frågor och kommentarer.
Förutom Dramaten går också en del av Fridas tid åt till filminspelningar. Hon gör en roll i filmerna Carambole och Fallet G som håller på att spelas in och som bygger på Håkan Nessers böcker. Det är redan klart att hon till hösten kommer att spela i Svart mjölk, en rysk pjäs som sätts upp på Stockholms stadsteater.
Frida Westerdahl fick Enköpings kommuns kulturstipendium 2003.