Nytt spel om Uppsalas historia
På lördag är det premiär för det allra nyaste spelet om Uppsalas historia. Denna gång berättar Katarina Ehnmark tillsammans med föreningen Uppsala arbetarspel och Uppsala dansteater i revyform om några industrier i stan på trettiotalet.
Repetitionsarbetet pågår för fullt inför premiären på lördag.
Foto: Henry Lundholm
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
- En historisk reporter tjänar som föreställningens konferecier. Han tar oss med till Slotts senapsfabrik, mejeriet, cykelfabriker och Gahns tvålfabrik, Hästens skor m m, berättar Katarina Ehnmark.
Vardagssituationer
Publiken får möta dem som arbetar där i några vardagliga och lätt humoristiska situationer. Mest är det talscener med inslag av sång och några renodlade dansnummer. Böcker av bland andra Richard Sjöholm, Kersti Ullenhag och Gunilla Lindberg har inspirerat, men Katarina Ehnmark har också hämtat stoff till revyns olika nummer från berättelser hon hört av uppsaliensiska vänner.
- Föreställningen bygger på lösa nummer med ett kärleksdrama som en mycket tunn röd tråd. Den här gången ville jag komma från det traditionella arbetarspelsscenariot, där någon har blivit uppsagd av den elaka patronen, säger Katarina Ehnmark.
- Själva formen på föreställningen gör att man kan kasta sig ut lite när det gäller fakta. Det är underhållning det är frågan om. Vill någon i publiken ta reda på mer om livet bland industrins folk under 30-talet kan de gå hem och slå upp i någon bok.
Jobbat tillsammans tidigare
Föreställningen ska ges i den gamla generatorstationen på Börjegatan i Stabby. I ett intillliggande rum ska visas en utställning, Industristaden Uppsala, detta i anslutning till föreställningarna. Uppsala indu-striminnesförening har producerat det och de var också den som kontaktade Katarina Ehnmark med önskemål om ett nytt spel efter de båda tidigare samarbetena de haft.
De flesta inblandade har gjort föreställningar tillsammans tidigare. Uppsala arbetarspel har satt upp Arbetare på båda sidor om Fyrisån utomhus i Bergsbrunnaparken i Uppsala, Mjölk och människor i gamla mejeriet och Det här blir mitt fall, sa Fyrisån i Pumphuset. Samtliga pjäser är skrivna av Katarina Ehnmark som också regisserade dem. I Det här blir mitt fall, sa Fyrisån medverkade även Uppsala dansteater som är med också i denna nya revy.
- Bland annat ska de göra en dans med kaffebönor och vi får se några scener från nöjespalatset Bluffen också, avslöjar Katarina Ehnmark.
Mycket på gång
Hon har annars flera nya produktioner i gång i Uppsala. I april är det premiärdags för Katedralskolans årliga musikaluppsättning som är en West side story. I maj är det premiär för en nyskriven musikal på Upsala stadsteaters stora scen med Bolandsskolans elever. Katarina Ehnmark har skrivit Chessirekattens leende (det ska stavas så därför att titeln också syftar på schack!) med avstamp i Alice i underlandet. Hon håller även på att skriva en ny pjäs till amatörerna i Söderfors. I sommar blir det också nypremiärer för hennes övriga spel: Jernets fångar och Bäckahästen i Österbybruk, Gamla Uppsalaspelet, Domkyrkospelet i Uppsala och sist men inte minst regisserar Katarina Ehnmark även Ingmarsspelet i Nås i Dalarna i år igen.
- Det vore kul att göra en riktig nyårsrevy och gyckla med händelser i Uppsala under året. Det finns ju en del stoff att ösa ur, säger Katarina Ehnmark.