Kvinnohistoria på konditori

På torsdag kan den intresserade ta del av ett stycke kvinnohistoria på Ofvandahls konditori i Uppsala. Då framför Teater Grizzly pjäsen Kvinnofilten, som delvis utspelas i Uppsala.

Ulrika Forsberg och Anne-Lee Vikner gör alla rollerna i uppsättningen av Kvinnofilten.

Ulrika Forsberg och Anne-Lee Vikner gör alla rollerna i uppsättningen av Kvinnofilten.

Foto: Teater Grissly

Teater & musikal2006-10-03 08:21
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En del Uppsalabor hade möjlighet att se pjäsen då den framfördes på Gamla torget under Kulturnatten i Uppsala. Efter ett antal föreställningar på Teater Pero i Stockholm får nu fler Uppsalabor chansen att se föreställningen.
Pjäsen, som skrivits och regisserats av Kristina Nordblom, är en drama­­ti­sering av händelser och framsteg i svensk kvinnohistoria, från 1600-talet fram till 2000-talet. I föreställningen figurerar drygt dussintalet kvinnor, en del är fiktiva, men många är historiska gestalter och flera scener utspelas just i Upp­sala.

Kvinnor i landet
Här framträder barna­föderskor, prostituerade, riksdagsledamöter, gyne­kologer med flera. Och vem var t ex Sveriges första kvinnliga student?
En av flera pionjärer som figurerar är Ellen Fries som 1883 i Uppsala var den första kvinna som promoverades för doktorsgraden i Sverige.
I pjäsen skildras både motgångar men också framsteg i den svenska kvinnohistorien.
—Titeln Kvinnofilten har ingen bestämd betydelse i pjäsen, utan där lämnar vi öppet för åskådaren att göra sin tolkning, säger skådespelaren och dramatikern AnneLee Vikner.
Hon och Ulrika Forsberg gör alla rollerna i uppsättningen, även de tidlösa gubbarna Karl och Axel, som levererar sura kommentarer över kvinnliga framsteg.
Ulrika Forsberg var den som kom med idén till pjäsen och det är även hon som står för den historiska forskningen bakom uppsättningen.
—Först tänkte vi pjäsen för högstadiet och gymnasiet, men efter att ha spelat den offentligt och sett att den fungerar, kan vi säga att den vänder sig till alla, säger AnneLee Vikner.
Teatergruppens förhoppning är ändå att få föreställningen spelad i skolor, där den kan bli en utgångspunkt för debatt.

Fotnot:
Pjäsen spelas på Ofvandahls konditori i Uppsala 5 oktober och på Knivstabiblioteket 30 november.