Korridorspest på Stadsteatern
Jenny Andreasson har fascinerats av teater sedan hon var sju år. Men hon växte upp och skulle ju skaffa sig "ett riktigt yrke".
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
- Egentligen hade jag ingen anknytning alls till vare sig Södermanland eller Närke, men jag satte mig praktiskt taget i förste kurators knä och sa "snälla" och då fick jag gå med.
S-Nerikes teaterverksamhet var mycket ambitiös och en av de första föreställningar Jenny satte upp var en högst egen version av Lars Noréns Trio till tidens ände, en uppsättning som gav eko även i rikspressen.
Men nu sätter hon upp en helt nyskriven pjäs inom Upsala stadsteaters serie 4X Uppsala, Långt hem. Pjäsen utspelas under ett dygn och handlar om en studentkorridor där det bor fyra studenter.
- Undertiteln "den lyckligaste tiden i ditt liv" kan tolkas på flera olika sätt, också ironiskt. Det handlar om åren mellan barn och vuxenliv, hur det är att flytta hemifrån, få en delvis ny identitet, nya vänner och alla val man måste göra. Det finns mycket smärta i det, en press från omgivningen att bli något, säger Jenny Andreasson.
Hon tycker pjäsen är lite knepig att genrebestämma. "Depprolig" har en av skådespelarna beskrivit den.
I rollerna finns Åsa Forsblad, Robin Keller, Daniela Svensson och Jan Ärfström.
Pjäsförfattaren Mikael Olsson och Jenny Andreasson var kurskompisar på Dramatiska institutet (DI). Deras gemensamma slutproduktion blev en pjäs på Stockholms stadsteaters Backstage, Hampa, som handlade om nyliberalism och dess grogrunder.
- Med mina föreställningar vill jag ge en dokumentär känsla. Jag tycker det är roligt att leka på det allvar som teater är, säger Jenny Andreasson.
Långt hem har urpremiär i kväll, fredag, på Upsala stadsteater.